Ga naar inhoud

23 juni 2020Gezondheid

Veilig in de zon

In de zwembaden in Zuidwolde, Vledder, Peize, Ten Boer en Grootegast wordt deze zomer gratis zonnebrandcrème verstrekt.

De pilot is een initiatief van Univé Noord-Nederland om de kans op huidkanker te verkleinen. Univé start de pilot met genoemde vijf zwembaden, maar sluit niet uit volgend zomer nog meer zwembaden in Noord-Nederland te helpen bij de huidbescherming van hun bezoekers. De dispencers worden in de zwembaden ophangen op een zichtbare centrale plek. 

Verbranding en langdurige blootstelling verhogen de kans op huidkanker, met meer dan 60.000 gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Volgens KWF Kankerbestrijding is bijna de helft van de Nederlanders het afgelopen jaar minstens één keer verbrand en is het aantal gevallen van huidkanker de laatste jaren drastisch toegenomen. KWF ondersteunt deze actie van harte.

‘Naast verzekeren, richt Univé zich allereerst op het voorkomen van risico’s en het beperken van schade. Ook op het gebied van gezondheid, één van Univé’s belangrijkste speerpunten. Als coöperatie proberen we bovendien oplossingen voor en samen met onze leden te realiseren. We helpen met dit initiatief de kans op huidkanker te verkleinen’, aldus Hans Schieving.

Door de coronacrisis zullen deze zomer veel Nederlanders thuis vakantie vieren. Hoewel zwembaden massale drukte zullen willen voorkomen en erop toezien dat hun gasten de afstandsregels naleven, zal op mooie zomerdagen de bezoekersaantallen in de zwembaden waarschijnlijk gaan stijgen.

Behalve zonnebranddispensers ontvangen de vijf zwembaden – net als tientallen andere sportverenigingen en zwembaden elders in Nederland - van Univé een Toolkit met daarin materialen om de zwembaden ondersteunen met het handhaven van coronamaatregelen en volgen van richtlijnen. De Toolkit bestaat uit onder andere spandoeken, stickers, afzetlint en routebordjes. De materialen maken het de zwembaden gemakkelijker om bezoekers duidelijk te maken waar ze zich wel en niet mogen begeven.

Univé Noord-Nederland gaat na de zomer het gebruik van de zonnebrandcrème evalueren. Wanneer de dispensers een groot succes blijken beslist de coöperatie of het deze actie ook aan andere zwembaden of wellicht ook scholen en sportverenigingen gaat aanbieden.

Univé medewerker Erik Dijkstra overhandigt de dispencers aan het zwembad.

Deel dit bericht