Ga naar inhoud

16 maart 2020Gezondheid

Sfeervolle en leerzame kinder EHBO-avond

Elk jaar worden gemiddeld 140.000 kinderen in Nederland behandeld op de spoedeisende hulp na een ongeluk in en rondom huis. V

oldoende aanleiding om samen met Caroll Wolf, instructrice EHBO, om een voorlichtingsbijeenkomst bij Univé in het clubgebouw van VEV '67 te Leek te organiseren. Over wat je moet doen als een kind iets overkomt.

Op woensdagavond 26 februari was het zover. Na een hartelijk ontvangst met koffie of thee startte de avond. De avond bestond uit twee delen waarin Caroll in het eerste gedeelte duidelijk uitéénzette welke gevaren er nu in en om de eigen woning schuilen voor kinderen in verschillende leeftijd categorieën. Voor velen een goede bewustwording van zaken die in het dagelijks leven zo herkenbaar waren. Denk bijvoorbeeld dat de fles WC-Eend naast de toiletpot, zo gebruikelijk,  maar ook zo gevaarlijk kan zijn.

Na een korte pauze, waarin er even tijd was met elkaar nader kennis maken en ervaringen te delen over dit onderwerp, ging de avond verder met een aantal theorie voorbeelden voor de praktijk!

Eerst demonstreerde Caroll voor de groep de verschillende mogelijkheden van het aanbrengen van een pleister. Daarna mochten de aanwezigen even oefenen op elkaar door middel van het aanbrengen van een zogenaamd snelverband. Dan blijkt ook dat op het oog een eenvoudige klus, best lastig kan zijn. Ook door middel van oefenpoppen werd er getraind op hulp bij kinderen bij verslikking/verstikking.

Als laatste kwam het reanimeren en het gebruik van een AED apparaat aan de orde. Let wel, een dergelijke volwaardige training kost zomaar een dagdeel of meer. Het ging hier om een korte uitleg in grote lijnen maar hierdoor zeker niet minder leerzaam.

Het was al met al een zeer geslaagde, sfeervolle maar ook leerzame avond die ook door de aanwezige Univé-leden zeer gewaardeerd werd.

Deel dit bericht