Ga naar inhoud

8 september 2020Met elkaar

Samen voor een schone woonomgeving

Naar schatting ligt er in Nederland meer dan 50 miljoen kilo zwerfafval op straat. Zwerfafval heeft een negatief effect op onze gezondheid en natuurlijk op die van de natuur.

Ook geeft het ons een negatiever beeld van onze buitenruimte. Niet gek dus dat zwerfafval in de top 3 van ergernissen over onze eigen buurt staat.

In het kader van World Cleanup Day hebben medewerkers (met kinderen) van Univé samen met Onno Koopmans van de Ledenraad twee uur in Leek heerlijk in het zonnetje gewandeld en daarbij rommel van straat geraapt. Zwerfafval dat eenmaal op straat ligt, verdwijnt niet zomaar weer. Behalve als iemand het opruimt. Volgens stichting NederlandSchoon is het probleem namelijk opgelost als tien procent van de Nederlanders actief de rommel (van anderen) opruimt.

Na twee uur konden we bijna een container met straatafval vullen. En wat vind je dan zoal op straat? Naast de bekende spullen zoals verpakkingsmateriaal, brood- en snoepzakjes viel met name de enorme hoeveelheid sigarettenpeuken op. Wist u dat het twee jaar duurt voordat het filter van een peuk verteerd is? De topstukken van onze collectie bestonden verder uit een half leeggegeten bus Pringles, een tuinhandschoen, diverse mondkapjes, een kapotgescheurde proefwerk, een verjaardagsballon, een kapotte koplamp en jawel… een onderbroek. 

De spullen werden met name aangetroffen in de zogenaamde publieke ruimte. Indien we met elkaar een veilige buurt willen organiseren hoort daar ook een schone opgeruimde buurt bij. Laten we dat samen met elkaar regelen.

Deel dit bericht