Ga naar inhoud

17 oktober 2022Wonen

Ongelooflijk hoe makkelijk er bij je ingebroken kan worden

"Nu ik dit weet, moet ik toch ook in m’n schuur een rookmelder plaatsen. Daar staat de wasdroger en het rookkanaal maakt daar een bocht". 

Zomaar twee spontane opmerkingen tijdens een boeiende avond over veiligheid in huis, op 22 oktober 2022 in Zuidhorn. Brandpreventieadviseur Arvid en ex-inbreker Evert doen de leden versteld staan.

Arvid is naast z’n dagelijks preventieadvies werk voor Univé ook brandweerman. Door te delen wat hij zoal tegenkomt, begrijp je al snel welke brandgevaren er bij jou thuis zouden kunnen zijn. Wat je allemaal kunt of soms gewoon moet doen om jezelf en je naasten tegen een brand te beschermen. En als dit dan toch gebeurt, wat doe je dan? Zelf blussen, of juist 112 bellen en op je plek blijven?

“Tja, ik ben ook BHV’er en dan denk je dat je er wel wat van weet. Maar dan nog sta je versteld wat hij tegenkomt en is het goed om ook bij jezelf de boel nog eens goed te overzien’’, aldus een deelnemer aan deze avond.
Hierna deelt Rudolf een aantal tips over hoe je gas- of stroomgebruik kunt terugbrengen. En met hulp van de adviezen van zijn collega Arvid, leer je hoe je dit veilig kunt doen.

Na de pauze deelt ex-inbreker Evert zijn levensverhaal tot en met zijn ervaringsdeskundigheid als ex-inbreker. Daarin wordt ook duidelijk waarom hij begaan is met slachtoffers en zijn doel om zo veel mogelijk mensen hiervoor te behoeden.

Evert schudt ons op een indringende manier wakker. Hij is die middag door enkele wijken van Zuidhorn gelopen met een fotocamera. Leden herkennen op de beelden hun straten, huizen van buren en tot overmaat van ramp, ook die van henzelf. Wat ze te zien krijgen? Open deuren, fietsen die niet op slot staan en het gemak waarmee Evert bij mensen in de schuur of zelfs in huis naar binnen kan wandelen. Het maakt niet uit of hij gezien wordt, buren knikken gedag of kijken weg.

Evert zet enkele fietsen op slot en doet de sleutels maar in de brievenbus. Hoe zal dat beleefd worden bij thuiskomst? De leden vallen in de ene naar de andere verbazing. “Het is hier zo open en vertrouwd, je staat er in het geheel niet bij stil” Ongelooflijk, hoe gemakkelijk en snel deze inbreker vanmiddag bij onze buren binnen was. Dit moeten we toch wel laten zien. Mag ik er een foto van nemen?

Evert heeft een duidelijk verhaal en dat laat niemand deze avond onberoerd. Dat spullen verzekerd zijn, maakt je nog niet minder slachtoffer. Het gevoel dat iemand bij je binnen is geweest, dat je niet meer veilig bent, kun je voorkomen door zelf wat minder gelegenheid te geven. 

Iedere dag worden tientallen Nederlanders het slachtoffer van een inbraak. Gelukkig kun je zelf veel doen om een inbraak te voorkomen, leren we deze avond.

Door aandacht te besteden aan inbraak- en brandpreventie willen we een bijdrage leveren aan een veilig huis waar het fijn wonen is.

Deel dit bericht