Ga naar inhoud

20 april 2023

Dromen over het Nederlands Elftal

Ze tekenden dit jaar allebei hun eerste officiële contract bij FC Groningen: Jens Schraven (19) uit Tolbert en Fofin Turay (18) uit Groningen. De twee voetballers van FC Groningen onder 21 dromen van voetballen in Spanje of Engeland en uitkomen voor het Nederlands Elftal. Onze jeugdreporter Anneroos (12) ging met ze in gesprek.

Als ze aanschuiven is het tweetal net klaar met een training op Sportpark Corpus den Hoorn, het trainingscomplex van FC Groningen. Op hun shirts prijkt met groene letters ‘Univé’. Sinds vorig jaar is Univé namelijk hoofdpartner van de jeugdopleiding van de voetbalclub en van de stichting FC Groningen in de Maatschappij.

Hebben jullie altijd al voetballer willen worden?
Fofin: “Ja. Toen ik in groep 3 eindelijk klaar was met zwemmen ging ik meteen op voetbal. Ik moest eerst mijn zwemdiploma’s halen, maar vond het niets aan. Eigenlijk heb ik nooit aan een andere sport gedacht. Ik keek als jong kind op YouTube al naar filmpjes over Ronaldinho. Ik vond het meteen leuk en dat is altijd zo gebleven.”

Jens: “Ik ook. Dat het voetbal ging worden was iets heel logisch. Op mijn achtste speelde ik al in de jeugdopleiding van Heerenveen. Ik wist meteen dat ik graag profvoetballer wilde worden.”

Hoe combineren jullie voetbal met school?
Fofin: Ik heb op dit moment een tussenjaar. Daarvoor deed ik – net als Jens - havo op de Topsport Talentschool. Dan konden we ’s ochtends trainen en gingen we daarna naar school. Volgend jaar start ik met Commerciële economie, maar eigenlijk niet met het idee dat ik daar echt wat mee ga doen. Ik wil profvoetballer worden en daarna trainer. Maar een diploma is wel belangrijk. Dat wordt ook wel vanuit de club gestimuleerd en ook mijn ouders letten daar op.”

Wat als voetbal niet bestond?
Jens: “Dan had ik een heel groot probleem, haha. Ik heb namelijk niet echt een plan B. Ik ben wel vorig jaar gestart met de opleiding Commerciële economie, maar ik wil voetballer worden. Ik hoop dat dit contract het begin is van iets heel moois.”

Hoe heeft voetbal jullie leven veranderd?
Jens: “We weten natuurlijk niet hoe het leven er anders uit had gezien. Maar ik had niet anders gewild dan zoals het nu is. Ik was een jaar of 15 toen ik bij Heerenveen afviel. Ik kreeg een telefoontje dat ik er volgend seizoen niet bij zat. Toen dacht ik wel: wat nu? Ik mocht stage lopen bij Cambuur en FC Groningen. Gelukkig wilde Groningen mij hebben. Vlak nadat ik hier was begonnen kreeg ik een zware blessure en lag ik er een half jaar uit. Dat was stressvol, maar ik kreeg alle tijd en het vertrouwen.”

Fofin: “Natuurlijk ziet je leven er anders uit dan die van je vrienden. Zij hebben meer vrijheid. Maar als je dit met plezier doet, maakt het niet uit. Dat is het belangrijkste. Ik ben door voetbal sterker geworden. In mijn eerste jaar bij Groningen onder 17 had ik het wel zwaar. Ik was 15, de tegenstanders vaak 17. Dat was lastig. Ik heb gezorgd dat ik fysiek sterker werd. Dat hielp.”

Waar hopen jullie over vijf jaar te staan?
Jens: “Mijn eerste doel is om te spelen in Euroborg, in het eerste elftal van FC Groningen. Als dat allemaal lukt en goed gaat, dan hoop ik ooit Champions League te mogen spelen bij een club als Real Madrid of Barcelona. En in het Nederlands Elftal spelen is ook een grote droom.”

Fofin: “Voor mij geldt ook dat ik eerst in FC Groningen 1 wil spelen. Daarna zou ik het mooi vinden om te spelen in Spanje of Engeland. Ze spelen daar mooi voetbal en in Spanje is het ook nog eens lekker weer, haha. Ook op een WK spelen zou fantastisch zijn. Dat is wel de moeilijkste droom om te bereiken, een bondscoach mag immers maar 26 spelers meenemen.”

Deel dit bericht