Ga naar inhoud

18 november 2016Gezondheid

Door sport en bewegen wordt je als vanzelf meer lichaams- en levensbewust, krijg je meer energie en plezier

Weer en wind trotserend waren op 17 november zo’n 25 Univé leden uit Westerkwartier afgekomen op de bijeenkomst; ‘Gezond leven is voor iedereen anders’.

Nico Strijker verwelkomde de deelnemers door een persoonlijke ervaring te delen over wat meer sport en beweging voor hem betekent en over zijn motief voor de organisatie van deze avond. Er is veel meer deskundigheid dichtbij dan je denkt. Je bent er niet zo mee verbonden. Daar willen Nico en zijn collega’s van Univé een rol in spelen. Deze openbare ledenavond bespreken we gezond leven, eten, bewegen en sporten. Volgende keren andere thema’s die ons dierbaar in het leven zijn.

Gea Hut is triatleet, sporttrainer, bewegingscoach, voedseladviseur en bovenal een inspirerend verteller over:

  • het nut en plezier van gezond leven
  • samen sporten is leuker dan alleen
  • ieder op z’n eigen manier
  • goede begeleiding
  • de verleidingen van het ongezonde
  • op tijd ontspannen, balans vinden
  • Sporten zet je aan tot denken over gezonde levensstijl en wat het je oplevert

Gea is ook actief met de loopgroep Nienoord. Hier vindt iedereen de loopactiviteit en uitdaging die het best bij hem of haar past.  Een deelnemer beaamde dat; na jaren van ‘alleen lopen’, sinds kort in een groep. Hij ervaarde dat de uitdaging en doelen niet meer alleen uit zichzelf komen, maar nu ook van anderen. En dat er weer nieuwe vriendschappen ontstaan zijn.

Ook waren er vragen over:

  • dagelijkse voeding en wel of geen extra voeding voor of tijdens specifieke grote sport inspanningen. Gea doet wat bij haar past en dat is voor iedereen een kwestie van leren door te doen. En niet met alle voedselwijsheden meewaaien
  • wat is het doel voor 2017? meedoen aan de 100 van Winschoten, een 100 km hardloop wedstrijd.

Danielle Bekkering is een bekend kampioen schaatsen, shorttrack en wielrenner. Een (ex)professional die ons meeneemt in wat sport haar gebracht heeft. Topsport op zichzelf is niet automatisch gezond, maar doordat je sport leer je je lichaam veel beter kennen. Je bent er sneller bij wanneer je iets mankeert. Je hebt meer vermogen om op eigen kracht te herstellen dan mensen die niet bewegen en minder ervaren zijn met de lichaamseigen indicatoren.

En hoe jonger, hoe meer als vanzelf ontdek je je mogelijkheden, uitdagingen, plezier en passie. Topsport kan ook verslavend zijn en ook dan lukt het alleen om verder te komen wanneer je de juiste balans gevonden hebt.

Tijdens de overgang van een sportcarrière naar een meer begeleidende rol is het voor Danielle, haar collega’s en werkgever nog even wennen. Niet een 8 uur per dag kantoorbaan maar ook tussen de werkzaamheden door blijven trainen. Nu zonder alle competitiedoelen als voorheen, maar weer nieuwe. Het is dan bijzonder dat je op je werk kunt douchen. Iets wat veel meer werkgevers zouden moeten kunnen faciliteren, organiseren. Een gezonde werknemer levert gewoon meer op en komt met meer plezier binnen.

Een deelnemer beaamt dat. Fietst het hele jaar naar zijn werk in Groningen en kan dat doen, omdat er verkleed en douche faciliteiten zijn. Nooit ziek is deze man dus.

Mensen verleiden om meer te bewegen en sporten lukt gewoon niet door alleen het nut of de noodzaak ervan te prediken. Of maar blijven uitleggen wat goed voor je is. De eigen motivatie vind je het beste door te beginnen. Kleine stapjes en iedere keer ervaren wat het je oplevert. Hoe jonger en veelzijdiger, hoe beter. Daar kunnen we als samenleving nog heel veel aan doen. Daar begint gezond en gelukkig leven.

Volgens Danielle gaat nu nog veel geld naar zorg die voorkomen had kunnen worden door meer in te zetten op preventie. Door te investeren in meer begeleiding van sport en bewegen, leert iedereen zijn of haar lichaam beter kennen en de eigen motivatie om meer open te staan voor het perspectief op een gezond leven.

Daar liggen de kansen voor overheden en verzekeraars. Met elkaar leren voorkomen en schade beperken. Durf te investeren in het overbrengen van kennis over het plezier van sport en bewegen. En het begeleiden van jong en oud bij de beoefening daarvan.

Nico sluit af met alle deelnemers te danken voor de persoonlijke bijdragen aan een bijzonder inspirerende avond. Een avond die laat zien dat de leden en relaties van Univé in verbinding met elkaar en gewoon dichtbij meer voor elkaar kunnen betekenen. Precies waar de Univé coöperatie voor bedoeld is en verder invulling aan wil geven.

Deel dit bericht