Ga naar inhoud

2 januari 2023Met elkaar

Beweegpark draagt bij aan saamhorigheid in Oostwold

In een dorp van zevenhonderd inwoners is het belangrijk om de saamhorigheid te stimuleren. En hoe kan dat beter dan door samen te bewegen?

In het Groningse dorp Oostwold gingen bewoners aan de slag om een multifunctioneel beweegpark te realiseren. Het Buurtfonds droeg hier financieel aan bij. Eind december 2022 zijn alle toestellen geplaatst en kon het samen bewegen beginnen.

Henriëtte, beheerder van multifuncioneel centrum Gaveborg in Oostwold: ‘Al vanaf de eerste plannen reageerde iedereen heel positief op het initiatief van Stichting Dorpshuis Oostwold voor het beweegpark. Er was zelfs iemand die meteen aanbod om bootcamplessen te geven voor de buurt. Inmiddels krijgen verschillende mensen een cursus om de begeleiding te kunnen verzorgen rondom de apparaten.

Daarnaast hebben we intentieverklaringen verspreid onder de omwonenden en de verenigingen over onze plannen. Die reageren allemaal heel enthousiast en willen er graag gebruik van maken. Daaruit blijkt wel dat mensen het heel leuk vinden.

We willen ook een combinatie maken van jong en oud; jongeren kunnen ouderen dan uitleggen hoe de toestellen werken en samen bewegen. 

Ons verhaal
In coronatijd ontstond het plan voor het beweegpark. De buurt heeft destijds via een enquête aangegeven dat zij het heel erg misten dat ze ergens samen konden komen om te sporten of bewegen. Sportscholen waren destijds ook gesloten. Ook de jongere doelgroep vanaf 14 jaar miste dit. Zo kwamen we op het idee om een multifunctioneel beweegpark te realiseren, buiten bij het MFC.

Uiteraard hebben we ook de verenigingen erbij betrokken die al gebruikmaken van de sportruimtes in het MFC. Zo is er een groep die aan ouderensport doet. Zij gaven direct aan dat zij ook wel voor de afwisseling het beweegpark wilden gebruiken voor hun sportlessen, in plaats van binnen. De basisschool zag het ook wel zitten om daar eens een gymles te geven.

Wie zijn wij?
Stichting Dorpshuis Oostwold beheert het dorpshuis, dat een multifunctioneel centrum is. Het MFC is het hart van het dorp. In het pand zit een basisschool, een kleine supermarkt, bibliotheek, sportmogelijkheden en zalen om te huren. De twintig verenigingen in het dorp maken er gebruik van. Binnen de stichting zijn diverse werkgroepen. Eén daarvan bestaat uit jonge mensen tussen de 18 en 22 jaar. Zij hebben het project rondom het multifunctioneel beweegpark uitgevoerd.

Plannen voor de toekomst
Voor het beweegpark zelf hebben we diverse vrijwilligers bereid gevonden om de begeleidingscursus te gaan doen, zodat zij weten hoe ze mensen moeten helpen. Er komen bootcamplessen en dat wordt breder getrokken naar beweeglessen, ook met de school.

Naast het beweegpark wordt de hele omgeving aangepakt. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden om het schoolplein te vergroenen tot een soort natuurspeelplaats, met daaromheen een moestuin en een kleine kinderboerderij. Uiteindelijk wordt het dan een fijne plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar voor jong en oud gelijktijdig iets te doen is.

Hulp van het Buurtfonds
Onze aanvraag bij Univé Buurtfonds hebben we online gedaan. Dat verliep heel soepel eigenlijk. Daarna hebben we telefonisch contact gehad over de voortgang van de aanvraag. Uit zo’n gesprek kwam ook nog het idee om een AED-training te geven in ons MFC, dat hebben we ook georganiseerd.

Om ons multifunctioneel beweegpark te kunnen financieren, vroegen we een bijdrage van € 2.500 aan Univé Buurtfonds. Dat bedrag hebben we ook gekregen. Het resterende bedrag hebben we zelf op andere manieren bij elkaar verzameld. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen.’

Deel dit bericht