Ga naar inhoud

15 december 2023Met elkaar

Vlees en kaas voor Voedselbank Het Hogeland

Iedereen verdient een feestelijk december! Daarom doneren Univé Noord-Nederland, De Waddenslager en Damster Boerenzuivel en Vlees voor €2000,- aan vlees en kaas aan Voedselbank Het Hogeland.

De actie is een idee van agrarisch adviseurs Dick Dost en David Samson (Univé Noord-Nederland). “Als buitendienstmedewerker kom ik veel bij akkerbouwers op het bedrijf. Dan praat je over de prijs bij de boer en de uiteindelijke prijs in de winkel”, legt Samson uit. Die gesprekken brachten hem op een idee: “Wat nou als we vanuit Univé producten rechtstreeks bij één van onze agrarische leden kopen en dat doneren aan de Voedselbank? Dan kunnen we veel meer betekenen.”

Aanbod met 75 procent gedaald
Zo gezegd, zo gedaan. Met Voedselbank Het Hogeland is gesproken over waar vooral behoefte aan is. “Uien, wortels en eieren worden regelmatig gedoneerd, maar er blijkt steeds minder vlees en kaas binnen te komen”, licht Samson toe. Zo is het aanbod vanuit supermarkten met meer dan 75 procent gedaald. “Daarom hebben we De Waddenslager en Damster Boerenzuivel gevraagd of ze met ons een bijdrage wilden leveren. Zo kunnen we de decembermaand voor diverse gezinnen in Het Hogeland nog wat feestelijker maken.”

“Zo’n aanbod is super welkom”
Wieb Roffel van Voedselbank Het Hogeland noemt de donatie een groot cadeau. “Vlees of kaas krijgen we zelden tot nooit en moeten we kopen. Zo’n aanbod is dan ook super welkom en toont de maatschappelijke betrokkenheid van Univé. We zien dat steeds meer particulieren, organisaties, boeren en kerken doneren. Gelukkig maar.” Volgens Roffel is dat namelijk hard nodig, vooral vanwege de daling van de donaties vanuit supermarkten. “Wat eerst weggegeven werd, wordt nu met korting verkocht. Dus dit is echt hartstikke fijn.”

“Mooi kerstfeest voor iedereen”
De actie wordt mogelijk gemaakt door de Waddenslager en Damster Boerenzuivel en Vlees. De Waddenslager is een biologische slagerij in Uithuizermeeden. Eigenaren Edwin en Petra Spa leggen uit waarom zij meedoen: “Wij dragen de voedselbank een warm hart toe, dus ook voor hen (h)eerlijk vlees.”

Damster Boerenzuivel en Vlees in Appingedam maakt op de eigen zuivelboerderij ambachtelijke zuivel van de melk van eigen koeien. Het bedrijf leverde de kaas bij de actie: “We gunnen iedereen een mooi kerstfeest”, licht Martein van der Veen de deelname toe.

Deel dit bericht