Ga naar inhoud

14 juni 2023Gezondheid

"Niemand hoeft hier bang te zijn om te morsen"

Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. Voorkomen kunnen wij helaas niet. Wel kunnen we het mogelijk maken dat lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Daarom organiseerden we samen met Lentis en Distrivers een speciaal parkinsondiner in Wijkrestaurant Zuidend in Zuidlaren. 

Dit diner vond plaats op dinsdag 13 juni. RTV Drenthe was erbij en maakte een mooie reportage:

Bang zijn om een lepel naar je mond te brengen en te knoeien? Voor mensen met de diagnose parkinson is uit eten gaan niet altijd meer vanzelfsprekend. Schaamte speelt hier soms een rol. Herman Overberg van zorgorganisatie Lentis kwam op het idee om een diner te organiseren, speciaal voor mensen met parkinson.

Bekijk de videoreportage van het diner

Wijkrestaurant Zuidend op het terrein van Dennenoord in Zuidlaren zit vol. Dertig gasten schuiven aan voor het speciale diner. Op het menu: stamppot. "Dat is makkelijk om te eten," legt Overberg uit.

Lotgenoten
"Het is fijn om eens te praten met lotgenoten over wat je meemaakt," vertelt Albertine Don. Sinds 2017 weet ze dat ze parkinson heeft. "Het begon met vermoeidheid. Ik dacht eerst dat het een burn-out was, maar het bleek parkinson." Die vermoeidheidsklachten zijn heel herkenbaar voor oud-weerman Klaas Karssen. "Vijftien jaar presenteerde ik het weer op Radio Drenthe. En nu zit ik hier bij het parkinson-diner."

Ook voor Karssen was het een zoektocht om er achter te komen wat er aan de hand was. "De vermoeidheid vind ik het ergste. Het blijkt dat ik nooit meer in mijn diepe slaap terecht kom. Of ik nou vijf of tien uur slaap, het maakt niets uit. Ik word nooit meer uitgerust wakker."

Wat is parkinson?
Parkinson is een hersenziekte die zorgt voor stijve spieren, beven, trillen en evenwichtsproblemen. Door de ziekte gaan hersencellen die dopamine aanmaken langzaam kapot. Dopamine is nodig om goed te kunnen bewegen.

Uitbreiding
Overberg kwam op het idee voor dit etentje nadat hij op de radio over parkinson hoorde. "Iemand vertelde dat hij niet meer uit eten durfde. Uit schaamte om te knoeien. 'Zo jammer,' dacht ik toen." Met het diner wil Overberg de drempel verlagen en lotgenoten met elkaar in contact brengen. Hij heeft plannen om het concept uit te breiden. "Ik denk dat anderen hier ook baat bij kunnen hebben, bijvoorbeeld mensen met MS."

Aan tafel wisselt Karssen ervaringen uit met zijn buurvrouw. "Aan sommige mensen zie je niet dat ze Parkinson hebben. Bij mij gelukkig ook niet. Het kan zo zijn dat je hevig gaat trillen. Tot nu toe gaat het goed. Alhoewel ik wel merk dat ik met de fiets steeds ruimer de bocht moet nemen."

Terwijl de stamppot op tafel verschijnt heeft Karssen nog één ding te zeggen. "Het leven heeft ups en downs. De goede dingen moet je opzoeken, de slechte komen vanzelf. Geniet van de dag. Carpe Diem."

Deel dit bericht