Ga naar inhoud

23 oktober 2023Met elkaar

“Soms hebben ouders de mogelijkheid niet”

Op vakantie, een uitje, leuke activiteiten of een goed gesprek met iemand; voor veel kinderen is het niet vanzelfsprekend. In de Groningse wijk Beijum kunnen kinderen en jongeren terecht bij de jongerenwerkers van WIJ Beijum, een onderdeel van WIJ Groningen.

WIJ Beijum organiseert onder meer naschoolse activiteiten voor kinderen in de leeftijden 4 tot en met 9 en 10 tot en met 13 jaar oud. Tijdens de activiteiten wordt vaak aandacht besteed aan actuele thema’s als sociale media, drank en drugs, loverboys of vuurwerk. Daarnaast is er voor 12+’ers een kickboksactiviteit en een avondsoos, waar jongeren kunnen chillen en op een laagdrempelige wijze terecht kunnen voor een gesprek met een jongerenwerker. Kijk voor alle activiteiten op check050.nl.

Extra activiteiten in de zomervakantie
In de zomervakantie organiseert WIJ Beijum extra activiteiten voor kinderen met bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis of voor kinderen die uit kwetsbare gezinnen komen. Deze zomervakantie ging het om een kamp en een tripje met de bus naar pretpark Walibi. “Soms hebben ouders geen mogelijkheid om hun kinderen een leuk uitje te kunnen geven”, legt Djirny Ririhena-Croes uit. Djirny is jongerenwerker bij WIJ Beijum en daarnaast werkzaam als generalist jeugd.

Dat betekent dat zij ook regelmatig bij gezinnen thuiskomt. “Met onze activiteiten zorgen we ervoor dat kinderen er toch even uit kunnen. Soms is dit voor een kind hét uitstapje van het jaar. Daarnaast geven zulke activiteiten ons meer inzicht in kinderen: Hoe kunnen wij ze het beste helpen en ondersteunen naar een gezonde vorm van volwassenheid?”

Preventief werken
WIJ Beijum probeert vooral preventief te werken, want het is beter om bepaalde problemen of gedrag te voorkomen. “Hoe jonger, hoe meer we kunnen bijsturen en hoe beter we iemand op weg kunnen helpen naar volwassenheid”, legt jongerenwerker Marcel Aarts uit. “Door vroegtijdig te signaleren kunnen we veel bereiken. We kunnen ze ondersteunen in het maken van andere keuzes en begeleiden ze nauw bij dit proces.”

Univé Noord-Nederland steunt de zomervakantieactiviteiten van WIJ Beijum, onder meer door voor ieder kind een bidon beschikbaar te stellen. “Zulke dingen zijn ontzettend waardevol”, vertelt Djirny. “We kunnen dan voor ieder kind als extraatje een lunchpakket maken en ze kunnen hun bidon altijd bijvullen.”

Deel dit bericht