Ga naar inhoud

1 september 2023Ledenorganisatie

Robert Neutel: “We doen vaak meer dan gebruikelijk is”

Univé Noord-Nederland is een coöperatie. Dat betekent dat we van en vóór onze leden zijn. Maar hoe is dat coöperatieve gedachtegoed terug te zien in ons werk? In een serie verhalen vertellen onze collega’s over hun werk, het mooie van Univé en wat leden hiervan terugzien. Met deze keer Robert Neutel, Agrarisch adviseur buitendienst.

“Ik wist altijd al dat ik de verzekeringswereld in wilde. Dat klinkt misschien niet als een spannende jongensdroom, maar het leek me wel wat. Maar dan wel ergens waar ik dicht bij de klant kon staan en naar de klant toe mocht. Ik was net klaar met de meao toen ik in de zomer startte bij Unigarant in Hoogeveen. Na die zomer schreef ik mij in bij een uitzendbureau.

Ik kreeg een uitnodiging voor een gesprek bij OBM Hoogeveen, een voorloper van Univé. Ik had op mijn 19de nog niet veel verstand van verzekeringen en geen specifieke vakopleidingen. Het opleidingsprogramma bestond uit het lezen van folders. Ja, zo ging dat toen nog. Vervolgens mocht ik een keer meekijken bij de balie en mee met een buitendienstmedewerker, tot ik na een paar maanden ‘Hoofd bromfietsverzekering’ werd.

In die functie zorgde ik voor de brommerfietsplaatjes. Ieder jaar moesten mensen per 1 mei hun oude plaatje inleveren en een nieuwe halen. Betaling gebeurde contant. Er stonden rijen mensen voor het gebouw te wachten tot ze aan de beurt waren. Dat heb ik twee jaar gedaan. Naast het uitgeven van het bromfietsplaatje, vond ik in gesprek gaan met leden toen al erg leuk.

Als Agrarisch adviseur doe ik – nu 25 jaar later - eigenlijk hetzelfde. Ik neem onze agrarische leden mee langs de risico’s die ze lopen. Dit doen we aan de keukentafel of tijdens een rondje over het bedrijf. Je kunt natuurlijk een brandverzekering afsluiten voor als je stal afbrandt, maar dan? Wat doe je met alle inkomsten die je misloopt? En de extra kosten die je moet maken? En hoe ga je om met extra risico’s, zoals die zonnepanelen op het dak?

Om de leefwereld van onze leden zo goed mogelijk te leren kennen, heb ik een opleiding over melkveehouderij gedaan. Die opleiding ging van de grond van de agrariër tot de melk die uiteindelijk naar de fabriek gaat, heel interessant. Hierbij ging het niet over verzekeringen, maar over het melkveebedrijf. Ik vind het mooi dat ik alle ruimte krijg om dicht bij onze leden te staan en hen aan de keukentafel advies te mogen geven.

Univé is dan ook een coöperatie. Dat betekent dat we van en voor onze leden zijn. We hebben korte lijnen en staan dicht bij onze klanten. Als coöperatie doen we vaak ook meer dan gebruikelijk is. Een voorbeeld daarvan is de Scope10-keuring. Naast dat deze keuring de risico's kan beperken is het vaak ook een verplichting op de polis. Mocht een lid dat willen, dan kunnen wij een Scope10-keuring regelen. Na afloop betalen we zelfs nog een deel terug. Daarnaast organiseren we bijvoorbeeld bijeenkomsten over het voorkomen van stalbranden. Zo zetten we ons samen in voor het voorkomen en beperken van risico’s. We denken liever aan de voorzijde mee, dan dat we achteraf moeten handelen.”

Deel dit bericht