Ga naar inhoud

15 januari 2024Ondernemen

Op bezoek bij de boer: kennismaken met de herkomst van voedsel

“Als je begrijpt waar iets vandaan komt, voel je meer verbinding met wat je eet en drinkt.” Om die reden openen verschillende boeren in Noord-Nederland de deuren van hun boerderij voor basisschoolleerlingen. Eén van die educatieboeren is Bianca Straathof, melkveehouder in Echten.

Het begon vanuit passie, dezelfde reden waarom Bianca en haar man Fred ooit boer zijn geworden. “Iemand van de melkfabriek begon erover. Boerderijeducatie: is dat niet wat voor jullie?”, blikt Bianca terug. “Ik dacht altijd: is dat nodig? Ook hier? Maar we zien dat veel kinderen denken dat bijvoorbeeld melk uit de supermarkt komt.”

Van quiz tot Boerderijbewijs
Daarom zijn schoolklassen twee dagen per week welkom bij Melkveehouderij & Educatiebedrijf Straathof in Echten. Het echtpaar maakt onderdeel uit van een enthousiaste groep boeren in het noorden van het land die zich heeft verenigd in ‘De Boer op Noord’, een onderdeel van het platform Boerderijeducatie Nederland. Het doel van de stichting is om iedere basisschoolleerling minstens één keer kennis te laten maken met de boerderij en de oorsprong van voedsel. Beleving speelt daarbij een belangrijke rol.

“Een bezoek duurt ongeveer twee uur. We beginnen met een rondleiding, doen een quiz en een speurtocht”, legt Bianca uit. “En alle kinderen krijgen van ons een schudbekertje met melkroom. Door te schudden kunnen ze er boter van maken. Zo ervaren ze wat er allemaal gemaakt kan worden van één product.” Aan het einde van het bezoek ontvangen alle kinderen een Boerderijbewijs.

“Brede glimlach”
Met de bezoeken willen de boeren kinderen laten kennismaken met de herkomst van voedsel. “We nemen kinderen – en ook volwassenen – mee ons bedrijf op, laten ze dingen zien en ervaren en gaan in gesprek. Als je begrijpt waar het vandaan komt, voel je meer verbinding met wat je eet en drinkt”, vertelt Bianca. “En dan waardeer je het vaak ook meer.”

Alle boeren die aangesloten zijn bij De Boer op Noord zijn gecertificeerd. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen voor het basisonderwijs. “Maar niet alleen de kinderen leren, wij leren er zelf ook veel van”, klinkt het enthousiast. “Als een kind vraagt waarom we iets op een bepaalde manier doen, zet je dat toch aan het denken. Dan ga je met andere ogen kijken naar je eigen werk en bedrijf. Het is ontzettend leuk om kinderen met een lach op het gezicht weer weg te zien gaan. Dat levert ook bij ons een brede glimlach op. Ja, het is echt een cadeautje om dit te mogen doen.”

Deel dit bericht