Ga naar inhoud

4 april 2019Wonen

Zeemandshondjes, kandelaars en nog veel meer bijzondere voorwerpen en creaties

Op zaterdag 30 maart 2019  was er een taxatiedag georganiseerd bij Univé in Roden. Door omstandigheden was het kantoor in Roden echter niet beschikbaar en moest worden uitgeweken naar de Univé winkel in Leek.

Tijdens deze dag konden klanten van Univé Roden twee waardevolle voorwerpen laten taxeren door deskundigen Edwin Schepers, Henk Sprik en Geert Ziengs. 

De belangstellenden konden zich vooraf aanmelden en aangeven met wat voor voorwerpen zij zouden komen. Dit resulteerde in een goede verdeling tussen de drie deskundigen. Verder waren alle belangstellenden ingedeeld op een bepaald tijdstip om enorme wachttijden te voorkomen. Bezoekers werden ontvangen met koffie en thee met wat lekkers en begeleid naar de taxateurs.  

Er was een heel divers aanbod voorwerpen waarvan de waarde soms volgens verwachting was, maar ook waren er uitschieters naar boven en naar beneden toe. Tussen mooie antieke gouden en zilveren sieraden, munten en andere gebruiksvoorwerpen sprongen er ook een aantal voorwerpen uit.

Zoals een paar zogenaamde zeemanshondjes. Deze hondjes hebben een bloemenmandje in hun bek. Vroeger gingen zeemannen in havens ver van huis naar dames van lichte zeden. Deze dames mochten officieel niet betaald worden en de zeelui kregen voor hun geld “zogenaamd” deze hondjes. Stonden deze hondjes voor het raam, dan was de dame in kwestie bezet. De hondjes die zaterdag waren meegenomen waren een luxe uitvoering. In de bloemenmandjes zitten namelijk varkenskoppen in plaats van bloemen.  

Daarnaast was er een kaarsenstander meegenomen van de kunstenaar Cris Agterberg. Qua materiaal is het wellicht maar € 5,00 waard, maar op een veiling zal het een verveelvoudigd bedrag opbrengen.

Ook was er ook een mooi schilderij wat in Parijs geschilderd was. De schilder was echter geen bekende naam. De deskundige, Geert Ziengs, vertelde dat veel studenten uit verschillende landen na hun opleiding aan de kunstacademie naar Parijs trokken om daar een periode te werken en hun werk te verkopen (vaak op straat). Veel van deze studenten zijn echter nooit doorgebroken als schilder.

Zowel de bezoekers als de organisatoren waren enthousiast en vonden de taxatiemiddag waardevol en zeker voor herhaling vatbaar.

Zie hieronder een foto-impressie:

Deel dit bericht