Ga naar inhoud

15 juli 2021Gezondheid

Teddy Bear Hospital leert kinderen dat de dokter niet eng is

Veel kinderen zijn angstig voor de dokter of voor het ziekenhuis. Met het project Teddy Bear Hospital proberen studenten tandheelkunde en geneeskunde jonge basisschoolleerlingen te leren dat ze niet bang hoeven te zijn.

Dat doen ze door de kinderen op spelenderwijs kennis te laten maken met de gezondheidszorg.

Het was de afgelopen weken een vreemd gezicht op verschillende Groningse basisscholen: op zogenaamde onderzoekstafels lagen geen mensen, maar knuffels in alle soorten en maten. Onderbouwleerlingen hadden hun ‘zieke’ knuffels meegenomen naar school waar ze de knuffels in een nagebootst ziekenhuis en onder begeleiding van studenten onderzochten. Zo namen ze de temperatuur en de bloeddruk op, maakten ze röntgenfoto’s en leerden ze pleisters plakken en verband aanleggen.

‘Een groot succes’
Ook mochten ze ‘bloed’ afnemen en – na het stellen van een diagnose – medicijnen maken. Want gelukkig was er voor iedere knuffel een passende behandeling en konden ze allemaal hersteld weer mee naar huis. Teddy Bear Hospital bezocht de afgelopen weken onder meer ’t Spectrum in Peize en de basisscholen 't Zigt, Tasveld en Jan Ligthart in Delfzijl. “Het was geweldig, een groot succes”, blikt geneeskundestudent Sara Burmester terug. “Alle kinderen reageerden zo leuk en waren zo blij.”

Bespreekbaar maken
Voor de onderzoeksactiviteiten aan, voerden de studenten in het klaslokaal met de kinderen gesprekken over bezoeken aan de dokter of het ziekenhuis en over een noodgeval. Want wat doe je dan? Het leverde uiteenlopende gesprekken op, vertelt Sara. “We spraken bijvoorbeeld over wat een ongeval is. Dan hoor je zulke verschillende verhalen. Over kleinere dingen als muggenbulten tot een vader die na een val van de trap helaas een dwarslaesie heeft opgelopen. Het is goed om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken en hier met kinderen over te praten. En het is mooi om te zien hoe ze op elkaar reageren. We onderschatten vaak wat kinderen weten en denken.”

Grootste internationale studentenorganisatie ter wereld
Teddy Bear Hospital is één initiatief van de International Federation of Medical Student Associations, de grootste internationale studentenorganisatie ter wereld. Ook Groningse studenten zijn verbonden aan deze vrijwilligersorganisatie. Normaal bezoeken zo’n 800 leerlingen voor het project het UMCG in Groningen, maar vanwege de coronamaatregelen was dat niet mogelijk. En bezochten de studenten dit jaar dus de basisscholen. Univé Noord-Nederland steunt het initiatief met een financiële bijdrage.

Deel dit bericht