Ga naar inhoud

20 mei 2021Met elkaar

Samen voor een verkeersveiligere buurt

Het is een opvallende verschijning in veel straten: Victor Veilig. De herkenbare, fluorescerende plastic pop attendeert weggebruikers op (spelende) kinderen in de buurt.

En dat het werkt, ervaart ook Pim Inberg uit Peize. Sinds kort heeft hij namelijk twee Victor Veilig-poppen voor het huis staan.

De plaatsing van Victor Veilig kent een verdrietige aanleiding, vertelt Pim. “Het ongeluk in Coevorden – waar twee kinderen omkwamen toen ze werden aangereden door een auto – maakte mij extra alert. Er werd eerst gesproken over dat de kinderen op een skelter zaten. Mijn zoon had toen ook net een skelter gekregen. We wonen aan een weg waar maar 30 kilometer per uur gereden mag worden, maar regelmatig rijden auto’s hier veel harder langs en er zijn veel bosjes”, legt hij uit. “Kinderen zijn onvoorspelbaar, steken soms zomaar over. En helemaal in coronatijd spelen ze veel in en rond het huis.”

Victor Veilig
Pim deelde zijn zorgen met zijn ouders en vertelde dat hij nadacht over het aanschaffen van Victor Veilig, een pop die weggebruikers alert maakt op spelende kinderen. Victor Veilig wordt veel gebruikt in buurten, bij scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, bij speeltuinen en bij sportverenigingen. “Mijn ouders gaven aan dat Univé eens een actie had met de poppen. Ik dacht, ik probeer het eens en bel op. Ik kwam in gesprek met Chantal van Heel, adviseur bij Univé Noord-Nederland. De actie bleek al tien jaar geleden te zijn”, grinnikt Pim. “Maar ze was gegrepen door het verhaal en zou eens rondvragen. Binnen een week belde ze mij terug en bleek het geregeld.”

Gewenst effect
Inmiddels staan de poppen al een paar weken bij Pim voor het huis. En ze hebben het gewenste effect: “Je ziet een auto komen aanrijden en bij Victor Veilig ineens afremmen. Mensen hebben door dat er kinderen in de buurt kunnen zijn”, klinkt het tevreden. “Als ouder voelt dat ook wat beter. En alle complimenten voor Chantal dat ze mijn vraag zo opgepakt heeft.”

Univé en Veilig Verkeer Nederland
Univé zet zich actief in om de verkeersveiligheid te vergroten. Hiervoor is de coöperatieve verzekeraar een samenwerking aangegaan met Veilig Verkeer Nederland (VVN). Samen zetten zij zich in voor een verkeersveiliger Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld om het – samen met leden – veiliger maken van hun buurt en het zonder afleiding deelnemen aan het verkeer. Wie voor 1 oktober bij Univé een autoverzekering afsluit, krijgt – zolang de voorraad strekt - een gratis Victor Veilig.

Deel dit bericht