Ga naar inhoud

6 februari 2020

Ieder voorwerp heeft zijn verhaal

Zo bleek maar weer tijdens de Univé Taxatiedag in Norg. De meest bijzondere voorwerpen en verhalen kwamen langs: van sieraden, schilderijen en een zilveren driemaster tot een kinderwagen uit 1900.

Dit najaar organiseert Univé Noord-Nederland voor haar leden op verschillende locaties tien gratis taxatiedagen. Deze Univé Taxatiedagen werden op vrijdag 11 september afgetrapt in café Zwaneveld in Norg. Volledig coronaproof konden bezoekers daar hun waardevolle voorwerpen laten taxeren door deskundigen Edwin Schepers, Geert Ziengs en Henk Sprik.

Echte tortelduifjes
Onder de bezoekers ook Cornelis Jan Forée, die al vijftig jaar klant van Univé is. “Ik ben honkvast”, lacht hij. “Als je tevreden bent, waarom zou je het dan ergens anders zoeken”, verklaart hij. De Groninger heeft een zilveren driemaster mee, waar een bijzonder verhaal bij hoort. “Toen mijn moeder in 1963 ging trouwen met haar tweede man, stuurde hij zijn broer een telegram met een uitnodiging voor de bruiloft. Die broer zat bij de marine en was op dat moment in Indonesië. Hij kocht de driemaster daar als symbool voor het huwelijksbootje”, legt de man uit. “Mijn moeder en stiefvader zijn uiteindelijk 42 jaar getrouwd geweest en waren tot de laatste dag echte tortelduifjes”, blikt hij terug.

De taxatie zelf viel Forée een beetje tegen, vertelt hij eerlijk. “De taxateur vond de boot heel mooi, maar zijn taxatie lag een stuk lager dan die van een juwelier. Maar de gevoelswaarde is voor mij enorm.”

Kinderwagen uit 1900
Ook Karin Vegter uit Grolloo is naar Norg afgereisd met een bijzonder voorwerp: een kinderwagen van ruim 120 jaar oud. Ze ontdekte de kinderwagen zo’n twintig jaar geleden in een kledingzaak van kennissen van haar ouders. “De taxateur was heel verrast, had zoiets nog niet eerder gezien. Door de details in de zijkant schat hij in dat het door een koetsenmaker is gemaakt, waarschijnlijk voor rijke Friezen”, vertelt ze enthousiast. “Het is heel leuk om zo meer te weten te komen over je spullen.”

Heeft u ook een bijzonder voorwerp waar u meer over wilt weten? De komende maanden staan er nog verschillende taxatiedagen op het programma. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit bericht