Ga naar inhoud

13 december 2022Wonen

De energieprijzen zijn torenhoog. Wat nu?

De energieprijzen zijn de afgelopen periode enorm gestegen. Ondanks het prijsplafond en de compensatieregelingen, blijven we voor een flinke uitdaging staan.

We kunnen het ons daarom goed voorstellen dat je misschien kijkt naar alternatieven om jouw huis goedkoper (bij) te verwarmen. Helaas brengen deze alternatieven ook risico’s met zich mee, waarover we je graag informeren.

Alternatieven zijn er namelijk zeker, maar niet iedere optie is even veilig. Sommige alternatieven verhogen namelijk de kans op letsel of op schade aan jouw woning of eigendommen. Daarom vertellen we je graag meer over de verschillende mogelijkheden en geven we je op een speciale pagina een aantal tips. Zo verminderen we samen de kans op bijvoorbeeld ongelukken met gevaarlijke stoffen, op gezondheidsproblemen door rookgassen en op koolmonoxidevergiftiging door onvolledige verbranding.

Tips voor veilig stoken

Elektrisch (bij)verwarmen
Met de hoge gasprijzen lijkt een ventilator-, straal-, convector- of oliekachel een aantrekkelijk idee. De meeste van dit soort kachels verhogen echter de kans op een woningbrand aanzienlijk. Een infraroodpaneel kan een goed alternatief zijn. Je verwarmt dan plaatselijk, waardoor je ook nog eens energiezuinig bezig bent. Ga je toch voor een andere elektrische kachel? Bekijk dan onze tips.

Verwarmen met een hout- of pelletkachel
Er worden steeds meer hout- en pelletkachels aangeschaft. Een begrijpelijke keuze, maar om jouw veiligheid te borgen moeten deze kachels voldoen aan diverse veiligheidsvoorschriften. Helaas zien we steeds vaker dat installateurs niet van alle voorschriften op de hoogte zijn, met alle gevolgen van dien. Ben je van plan om een kachel te (laten) installeren? Onze risicodeskundigen denken graag –  kosteloos – met je mee. Wel zo veilig! Gebruik je een hout- of pelletkachel? We hebben de belangrijkste tips op een rij gezet en een folder over veilig stoken gemaakt.

Stoken met vloeistof, gas of een andere stof
Terrasverwarmers, olie-, petroleum-, kerosine- of bio-ethanolkachels; verwarmen met kachels die geen rookgasafvoer naar buiten hebben en niet door een installateur zijn geplaatst is hoogst onverstandig! Deze kachels geven namelijk een verhoogde kans op onvolledige verbranding, koolmonoxidevergiftiging en op ongelukken. Meer weten over koolmonoxidevergiftiging? Klik hier

Waarom doet Univé dit?
Net als jij, maken ook wij ons zorgen. Als coöperatie doen we dingen voor én met elkaar. Samen delen we niet alleen de risico’s die we allemaal lopen, maar kunnen we elkaar ook beter helpen bij het voorkomen van die risico’s. Zo komen we samen warm én veilig de winter door.

Deel dit bericht