Ga naar inhoud

19 mei 2022Wonen

Blij na een mooie taxatie

Leden konden 1 april 2022 hun bijzondere spullen op waarde laten schatten op het kantoor in Roden. De taxatiemomenten waren in no time volgeboekt. Wederom een erg leuke dag met verschillende mooie voorwerpen.

Veel gouden en zilveren sieraden uit de twintigste en negentiende eeuw en daarnaast ook nog wat oude streekdracht uit de achttiende eeuw.

Bijzonder voor die tijd was een zilveren zakhorloge van ongeveer 100 jaar oud. Deze heeft een opengewerkte wijzerplaat waarin de balans van het horloge door te zien is. Het horloge is verder voorzien van een zeer grote veer waardoor deze geen 2 dagengangreserve* heeft maar 192 uur (8 dagen). Voor die tijd een bijzonderheid en dit kom je niet elke dag tegen. De waarde valt wat tegen en ligt zo rond de 200 euro. De klant had het uurwerk uit een Amerikaanse erfenis ontvangen.

Een grote originele bijbel uit de achttiende eeuw was ook opmerkelijk. Deze heeft naast het indrukwekkende formaat ook nog zijn originele leren kaft en mooi messingen beslag. Het betreft een speciale uitvoering van de bijbel, wellicht voor een predikant, waarin allerlei extra informatie is vermeld aan de rand van de bladzijden. De waarde zal zo rond de 250 tot 300 euro liggen, ook doordat de staat niet helemaal perfect is.

Al met al een ‘waardevolle’ middag. En in elk geval een mooi verhaal rijker over de voorwerpen. 

*Gangreserve is het aantal uren/dagen dat een volledig opgewonden veer energie kan geven aan het uurwerk voordat het opnieuw moet worden opgewonden.

Deel dit bericht