Ga naar inhoud

14 april 2021

Agrariër en zonder investering vooraf van jouw asbestdak af?

Zonder investering vooraf van jouw asbestdak af? Asbestdaken vormen voor veel agrariërs een groot probleem. Ze willen hun dak wel vervangen, maar lopen tegen zaken als de financiering aan. ”

Daarom heeft Univé een bijzondere totaaloplossing: Duurzame Zekerheid. Voor veehouder René Ungersma uit Winsum een ware uitkomst: “Ik heb straks zorgeloos zonnepanelen op het dak liggen.

Met Duurzame Zekerheid helpt Univé agrariërs met het kosteloos vervangen van hun asbestdaken. Op de nieuwe daken komen zonnepanelen waarmee 100 procent duurzame energie wordt opgewekt. Deze groene energie kunnen Univé-leden weer voor een eerlijke prijs in huis halen. Zodra de kosten van de asbestsanering zo zijn terugverdiend, deelt ook de agrariër mee in de opbrengsten.

Eerste agrariër in Noord-Nederland
Ungersma is de eerste agrariër in Noord-Nederland waar het asbestdak inmiddels van is vervangen. “We waren al enige jaren aan het uitzoeken wat het voordeligste is. In Univé vonden we een goede partij: het asbest gaat eraf en we krijgen een mooi nieuw dak met zonnepanelen”, vertelt de veehouder. “Univé heeft een mooi systeem ontwikkeld waarbij je als agrariër helemaal geen risico loopt. Ook regelt zij verder alles. Normaal heb je als je dit gaat doen een flinke kostenpost, maar als je het een beetje simpel houdt, kun je het nu met gesloten portemonnee doen.”

‘Weer trots op wat er staat’
Binnenkort komen ook de zonnepanelen op het dak te liggen en worden ze aangesloten op het netwerk. Mooi op tijd voor de zomer. “Ik loop nu soms geërgerd over het erf omdat ik alles verouderd vind”, licht Ungersma toe. “We boeren hier ook al zo’n 50 tot 60 jaar. Ik denk dat ik straks zeg van: Zo, wat staan hier mooie gebouwen. Dat je weer echt trots bent op wat er staat.”

Vervangen van asbestdaken makkelijker maken
Met Duurzame Zekerheid gaan we terug naar onze oorsprong: Univé is immers in 1794 in Winsum begonnen als coöperatie voor boeren die hun risico’s wilden delen. Het bijzondere project zorgt ervoor dat we het vervangen van asbestdaken voor agrariërs makkelijker en tegelijkertijd de regio duurzamer maken. Ook dragen we zo bij aan het leef- en verzekerbaar houden van het platteland.

Meer weten?
Ben je agrariër en wil je graag meer weten over Duurzame Zekerheid?
Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0592-348989
of te mailen naar duurzamezekerheid@unive.nl.
Liever meteen aanmelden? Dat kan via onderstaande knop:

Speciale film
Van het project en de eerste stappen in het traject is een korte film gemaakt. In de film vertelt veehouder René Ungersma waarom hij voor Duurzame Zekerheid van Univé koos en hoe hij het traject heeft ervaren. De film is hieronder te bekijken. 

Deel dit bericht