Ga naar inhoud

3 november 2023Ledenorganisatie

Na 41 jaar neemt Jaap Aaten met een groen hart afscheid

Univé Noord-Nederland is een coöperatie. Dat betekent dat we van en vóór onze leden zijn. Maar hoe is dat coöperatieve gedachtegoed terug te zien in ons werk? In een serie verhalen vertellen onze collega’s over hun werk, het mooie van Univé en wat leden hiervan terugzien. Met deze keer Jaap Aaten, die na 41 jaar Univé met pensioen ging.

“Na mijn opleiding bouwkunde en de militaire dienstplicht probeerde ik begin 1982 werk te vinden. In de bouw ging het slecht. Ik wilde niet lang werkloos blijven en ging solliciteren op functies waar ook maar om enige bouwkundige kennis werd gevraagd.

De Onderlinge Brandwaarborgmaatschappij Oost-Groningen had een vacature en zocht een ‘boerenzoon met bouwkundig inzicht’. Aangezien ik ben opgegroeid op een boerderij, leek me dat wel wat. Tijdens mijn sollicitatiegesprek moest ik voor het voltallige bestuur van negen bestuursleden, de buitendienstmedewerker en directeur verschijnen. De keuze viel op mij. Wie had ooit gedacht dat ik de verzekeringen in zou gaan!

In drie maanden tijd leerde ik de kneepjes van het vak en mocht ik zelfstandig op pad. Het bezoeken van leden voelde voor mij als op visite gaan. Eerst even socializen en als het vertrouwen van de klant er was, dan pas praten over verzekeringen. Het mooie was dat ze me vaak opbelden met de vraag of ik het wilde regelen. Niet om eerst een premie op te vragen. Dat vertrouwen heb ik als heel plezierig ervaren. We moesten verhuizen naar het werkgebied. In die beginjaren hebben we zelfs nog boven het bijkantoor in Winschoten gewoond. Ik deed de buitendienst, mijn vrouw Monique de administratie.

Er volgden verschillende fusies en verschillende functies. Jaren later belandde ik zo bij Univé Noord-Nederland waar ik in een hechte groep van risicodeskundigen terecht kwam. Ik heb altijd met plezier bij Univé gewerkt, heb echt een groen hart gekregen. Mijn pensioen geeft nu ruimte voor andere dingen. Ik heb nog geen dag gehad waarop ik dacht: Wat moet ik vandaag doen? Dit jaar - op mijn verjaardag - ben ik voor het eerst opa geworden. En we hebben een camper gekocht, daar moeten we natuurlijk ook af en toe mee weg. Ik heb een aantal bestuurlijke functies en tennis en bridge graag. Daarnaast onderhoud ik met een groepje vrijwilligers iedere maandagmorgen het terrein van de tennisvereniging. Ik deed altijd al veel voor de club, maar nu heb ik er meer tijd voor. Nee, ik verveel me geen moment. Er komt zoveel op me af, hartstikke leuk.”

Deel dit bericht