Ga naar inhoud

6 december 2021

Mantelzorg kan heel ingewikkeld zijn

Hierbij een beschrijving (het betreft de ervaring van mijn vriendin) die haar dementerende 80 jarige vader heeft beloofd dat zij hem zal helpen niet naar een verpleeghuis te hoeven.

Uiteindelijk - e.e.a. is natuurlijk een lang proces met veel onduidelijke signalen en gekke ervaringen- wordt na inschakeling huisarts en thuiszorg/wijkverpleging de indicatie Alzheimer gesteld.

Vader wil eigenlijk niets, niet naar ziekenhuis, niet naar huisarts, geen medicatie, de thuiszorg wordt herhaaldelijk geweigerd, medicatie wordt weggegooid of in een keer in genomen, de medicatie kluis vernield etc.…… alles is voor hem verwarrend, angstig en bedreigend.

De situatie is af en toe kritiek. En betrokkene vertrouwt eigenlijk niemand en vaart vooral op zijn helpende dochter die af en toe wanhopig wordt van alle werk, veranderingen en regelingen. Het begripsvermogen en het geheugen laten vader steeds vaker in de steek en dan wordt hij erg boos.

Dat mantelzorg heel ingewikkeld kan zijn en in dit geval is …… komt door de weerstand van vader, door de vele schakels van professionele hulp en soms ook de gebrekkige communicatie en overdracht alsook door interpretaties van andere familie die weinig doet maar wel af en toe inmenging wil…… wat de chaos alleen maar verergert.

Af en toe is de belasting als mantelzorger gewoon te groot en het is het de vraag of de belofte vader uit het psychogeriatrisch verpleeghuis te houden wel stand kan houden of dat zijn dood (welke ook de wens is van vader) uiteindelijk de redder uit de nood zal worden.

Ik realiseer mij dat dit casuïstiek is met veel ethische en dilemma achtige aspecten.

Deel dit bericht