Ga naar inhoud

28 juli 2022Ondernemen

Lokaal kan er zoveel. En nog goed ook

Dat er lokaal veel mogelijk is, laat Martijn Eggens uit Emmen met zijn Eggens Craft Beer zien. Het bier wordt niet alleen gebrouwen in Groningen, maar ook nog eens gemaakt van lokale ingrediënten.

En dat levert speciaalbier op dat zo lekker is, dat het ‘zomaar’ in de koelkast van Guns ’n Roses belandde.

“Mooi hè, hoe het kan lopen”, blikt Martijn Eggens uit Emmen terug op die bijzondere avond. Samen met zijn vriend en illustrator Dimitri Jansma uit Groningen maakte hij een speciaalbier met daarop een karikatuur van zanger Axl Rose en gitarist Slash. Het bier viel op, ook bij concertorganisator MOJO. Via de organisatie belandde het bier in de koelkast van de band.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan
Het is een mooi resultaat van jarenlang hard werken. Als kind van één van de oprichters van Bierbrouwerij Maallust kruipt het bloed duidelijk waar het niet gaan kan. “Ik ging thuis brouwen. Op kleine schaal, maar wel meteen met een professionele set en de ambitie om ooit de markt op te gaan”, vertelt hij. “Daarnaast bleef ik werken, in het begin fulltime. Ik wilde niet afhankelijk zijn van banken en wilde winst weer in het bedrijf kunnen steken.”

Specials met karikaturen van rocksterren
Een jaar geleden besloot hij zich volledig op Eggens Craft Beer te gaan richten. Na twee coronajaren kan hij nu volledig zijn ding doen. “Corona heeft wel een flinke teruggang veroorzaakt. Dimitri en ik waren er klaar voor om in maart 2020 vier specials te introduceren met karikaturen van rocksterren. Alles was geregeld, maar toen ging de wereld op slot.”

Lokaal en biologisch
Eggens Craft Beer onderscheidt zich van andere brouwerijen door met lokale ingrediënten te werken. Het was zelfs de eerste brouwer in Noord-Nederland met een volledig lokaal geproduceerde bier. “Ons spelt komt bijvoorbeeld van een biologische akkerbouwer in Kloosterburen”, geeft hij als voorbeeld. “We willen naast lokaal, waar mogelijk ook naar volledig biologisch toe. Dat maakt ons anders. Hoe tof is het dat je een glas bier op tafel hebt staan gemaakt van Gronings speld of Drentse hop? Er kan lokaal zoveel. En de kwaliteit is nog goed ook.”

Experimenteren met graansoorten
Het is één van de redenen dat Martijn ook lid is van de Graanrepubliek, een coöperatie van boeren, makers en ondernemers die gaat voor inclusieve en duurzame producten. “Ik wil de volgende stap zetten. Maar dat moet je niet alleen willen doen. Samen hebben we slagkracht en kunnen we laten zien wat er allemaal nog meer gebeurt en kan op die akkergronden. Zo experimenteren we met graansoorten van vroeger. We kijken welke smaakvoller zijn voor bier en maken het zo exclusiever”, legt hij uit. De brouwerij van Eggens Craft Beer bij de Graanrepubliek is op dit moment in aanbouw. Als alles volgens planning verloopt kan er eind september gestart worden met brouwen.

Speciaal voor Unive heeft Eggens Craft Beer een speciaalbier gebrouwen. Op het logo op de fles staat Geert Reinders. De voormalige veehouder uit Winsum richtte in 1794 de Sociëteit van Onderlinge Bijstand in gevallen van Brand op, de eerste coöperatieve brandverzekeraar van Nederland en de voorloper van Univé.

Deel dit bericht