Ga naar inhoud

5 februari 2024Ledenorganisatie

Jouke van Gosliga: na 43 Univé-jaren met pensioen

Univé Noord-Nederland is een coöperatie. Dat betekent dat we van en vóór onze leden zijn. Maar hoe is dat coöperatieve gedachtegoed terug te zien in ons werk? In een serie verhalen vertellen onze collega’s over hun werk, het mooie van Univé en wat leden hiervan terugzien. Met deze keer Jouke van Gosliga (relatiebeheerder agrarisch) die vrijwel zijn hele leven voor Univé werkte.

“Na bijna 43 jaar heb ik vorige maand afscheid genomen van Univé. Na een heel leven werkzaam te zijn geweest voor Univé en haar voorgangers is dat natuurlijk nog even raar. Je weet dat het moment komt, maar als het er dan is.. Maar ik vind mijn weg wel, heb gelukkig mooie hobby’s en het geeft mij meer tijd voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

Het is eigenlijk toevallig dat ik bij Univé terechtkwam. Door een ongeval met een bromfiets kon ik mijn technische opleiding niet vervolgen en ben ik naar de detailhandsschool gegaan. Na de Middelbare detailhandelsschool werkte ik nog even bij een loonwerker. Ook deed ik nog wat andere dingen. Tegelijk was ik druk aan het solliciteren. Op een dag belde een oud-leraar van mij, hij vertelde dat ze iemand zochten bij de Onderlinge Noordelijk Westerkwartier in Oldehove, één van de voorlopers van Univé. Nadat ik had gesolliciteerd werd ik om 9 uur ’s avonds gebeld of ik nog even wilde komen kennismaken. Stond ik daar ineens op de bestuursvergadering.

Natuurlijk had ik toen nooit verwacht dat ik een leven lang bij Univé zou blijven werken. Van een kantoortje met drie personen naar een organisatie met meer dan 200 mensen. Het is een hele ontwikkeling. Maar ik heb het altijd naar mijn zin gehad. Bij Univé staan mensen voor elkaar klaar en hebben ze oog voor leden. Ik heb altijd met collega’s gewerkt die het zo goed mogelijk wilden doen. Dat sociale vond ik heel mooi.

Tot 1996 heb ik in de buitendienst gewerkt en hielp ik zowel particulieren als ondernemers. Na de fusie ging ik aan de slag voor ondernemers, later alleen voor agrariërs. Dat was voor mij terug naar mijn roots. Mijn ouders hadden namelijk een veehouderij. Ik vond het mooi om mensen bij schade zo te kunnen helpen dat ze tevreden verder konden. Ik was er immers voor onze leden. Voor hen wil je het juiste doen. Met dat hele commerciële heb ik niks. Wat dat betreft zat ik bij Univé heel goed.

Mijn werk en mijn eerdere opleiding komen ook terug in één van mijn hobby’s: ik heb namelijk diverse oldtimertractoren. Ik vind het heerlijk om daar aan te sleutelen en ze op te knappen. Van een oud en roestige tractor naar één die weer goed in de lak zit. Het is een hobby die ik deel met mijn zoon en wat vrienden. Eén weekend per jaar gaan we ermee op pad. Dat zorgt voor veel leuke reacties en fotomomenten. Ook gebruiken we ze nog regelmatig op het land. Zo zie je maar, dat hart ligt bij de agrarische wereld.”

Deel dit bericht