Ga naar inhoud

27 mei 2024Supporter van Sport

Het Hogeland heeft nu ook een rugbyclub

Het Hogeland heeft er een sportvereniging bij: Rugbyclub The Highlanders. In Wehe-den Hoorn kunnen – nu nog alleen – kinderen kennismaken met de rugbysport. En dat levert veel enthousiaste reacties op!

De vereniging is een initiatief van onder meer Reitze ten Cate. Toen het gezin Ten Cate nog in Den Haag woonde, zat de oudste dochter op rugby. Na een verhuizing naar Wehe-den Hoorn hield dat op, omdat er geen rugbyclub in de buurt was. “Tot haar en onze grote spijt moest ze van rugby af”, blikt Reitze terug. Toen hij daarna aan de praat kwam met Jonathan Vink – die rugby speelde – kwamen ze op het idee om rugbyclinics en -workshops te geven.

“Harde, maar eerlijke sport”
Die workshops werden zo enthousiast ontvangen, dat er steeds meer vragen kwamen. Samen met rugbyers Mees Breuker en Sander van den Brink werd vervolgens besloten een vereniging op te richten. “Wat rugby zo mooi maakt? De strakke regels. Die vormen de basis van het spel”, legt Reitze uit. “Het is een harde, maar eerlijke sport. We leren kinderen dan ook respect te hebben voor de trainer en hun medespelers. Overtreedt iemand de regels? Dan wordt diegene meteen gewisseld.”

Toestemming uit Nieuw-Zeeland
De naam van de vereniging is natuurlijk een verwijzing naar Het Hogeland. Maar het is niet de enige plek waar deze naam gebruikt werd. Sterker nog, één van de bekendste clubs ter wereld heet Highlanders. Daarom besloten ze in Wehe-den Hoorn om toestemming te vragen voor het gebruiken van de naam. “Ze vonden dat prima. Ze hebben ook een Nederlandse speler, Fabian Holland. In een videobericht wenste hij ons veel succes en plezier. Hartstikke leuk dat ze dat zo hebben gedaan.” Ook de gelijknamige basketbalvereniging in Uithuizen werd om toestemming gevraagd.

Plannen voor seniorenteam
Hoewel de vereniging pas enkele maanden geleden officieel opgericht is, heeft de rugbyclub al twaalf leden. “We zijn heel blij dat we nu al zo’n mooie vaste club hebben. We merken dat het leeft. Dat geeft energie.” Eind juni is de inauguratie bij de rugbybond. Daarna mag de vereniging ook meedoen aan toernooien. “Ons doel is om gestaag te groeien en in september met ons eerste team deel te gaan nemen aan toernooien”, licht Reitze toe. “En als er voldoende belangstelling is, richten we ook graag een seniorenteam op.”

Kennismaken met rugby
Wil je meer weten over rugby of over The Highlanders? Komende weken kunnen geïnteresseerden op verschillende manieren kennismaken. Zo komt er een uitgebreide billboardcampagne in de regio en zijn er clinics te volgen tijdens onder meer de sportdagen van de basisscholen op het Geert Reinders Sportpark in Winsum. 

Deel dit bericht