Ga naar inhoud

21 november 2023Veilig verkeer

Grote fietsverlichtingsactie op 27 november: Zorg dat je opvalt

Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Nu de dagen weer korter zijn, is het extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Daarom organiseren we op 27 november op dertien plekken in de regio een fietsverlichtingsactie.

Onder het motto ‘Zorg dat je opvalt’ gaan we samen met Veilig Verkeer Nederland en de politie in gesprek met fietsers die hun verlichting niet op orde hebben. Ook delen we tijdelijke fietslampjes uit.

Goede verlichting verlaagt kans op aanrijding met 20 procent
Uit cijfers blijkt namelijk dat met goede verlichting het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20 procent afneemt. Met de actie willen we fietsers wijzen op de risico’s en hen stimuleren hun fietsverlichting op orde te brengen. Ook op tientallen andere plekken in Nederland wordt een fietsverlichtingsactie georganiseerd.

Vaste fietsverlichting
De actie is vooral bedoeld om bewustwording te creëren. Boetes worden er dan ook niet uitgedeeld. “We vinden verkeersveiligheid heel belangrijk”, legt Rudolf Doornkamp van Univé Noord-Nederland uit. “Daarom zetten we ons samen met Veilig Verkeer Nederland in voor een veiliger verkeer voor iedereen. De fietslampjes die wij uitdelen zijn een tijdelijke oplossing en geen vervanging van de vaste fietsverlichting. Als die op orde is, weet je zeker dat je altijd opvalt.”

Deel dit bericht