Ga naar inhoud

2 april 2024Ledenorganisatie

“De impact die we maken; die maakt dit werk zo leuk”

Univé Noord-Nederland is een coöperatie. Dat betekent dat we van en vóór onze leden zijn. Maar hoe is dat coöperatieve gedachtegoed terug te zien in ons werk? In een serie verhalen vertellen onze collega’s over hun werk, het mooie van Univé en wat leden hiervan merken. Met deze keer Regiocoördinator Marnick Joustra.

“Als Regiocoördinator heb ik een coördinerende rol. Ik leg contacten, organiseer of faciliteer evenementen en activiteiten en zorg voor zichtbaarheid in onze regio. Omdat Univé geen winstoogmerk heeft, investeren we het geld dat we overhouden in onze leden en de maatschappij. Dat doen we door te investeren daar waar onze leden zijn: bij de (sport)vereniging, een stichting of in hun eigen buurt. We zijn met vier regiocoördinatoren. Allemaal hebben we een eigen gebied. Ik richt mij op Noord-Groningen. Een logische regio, omdat ik hier al vanaf jongs af aan actief ben als vrijwilliger en er een groot netwerk heb.

Om de regio te versterken, gaan we samenwerkingen aan. Als Regiocoördinator mag ik met bijvoorbeeld een vereniging, stichting of organisatie om tafel. Samen kijken we waar mensen tegenaan lopen, wat nodig is en hoe wij daarbij kunnen helpen. Zo zetten we onze winst in om de leefbaarheid in de regio te vergroten. Een voorbeeld: verenigingen hebben steeds meer moeite met het vinden van nieuwe bestuursleden, ook vanwege het risico op aansprakelijkheid. Dan hebben wij de mogelijkheid om een evenement te organiseren waarop we onze kennis en kennis uit ons netwerk met verenigingen kunnen delen.

Juist omdat we geen winstoogmerk hebben, werken we bij een sponsoraanvraag met tegenprestaties. Wat kan een vereniging of iemand terugdoen voor de samenleving? Neem bijvoorbeeld onze samenwerking met vv Winsum. Die gaat verder dan alleen activiteiten rond voetbal. Zo hebben we tijdens de Landelijke Opschoondag samen de buurt zwerfafvalvrij gemaakt. Hoe mooi is het dat daar dan ook twintig nieuwkomers bij komen helpen? Ik ben er trots op dat we zo’n samenwerking kunnen realiseren.

Ik maakte voor het eerst van dichtbij kennis met Univé tijdens mijn afstudeerstage op de HR-afdeling van Univé Noord-Nederland. Ik ben geboren in Appingedam. Daar zit natuurlijk een Univé-winkel. Daarnaast kwam ik Univé eigenlijk op tal van andere plekken tegen. Een paar jaar na mijn stage kwam ik weer in contact met een HR-collega. Zij wees mij op de vacature voor Regiocoördinator. Een functie die zo past bij alles wat ik doe en hoe ik ben.

Als Regiocoördinator mag ik nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe kennis opdoen en – vooral – mensen samenbrengen. Denk aan senioren tijdens een wijkdiner, buurtbewoners tijdens een leuke activiteit of jongeren tijdens een sportevenement. En dat zonder enige commerciële insteek. Puur omdat we als coöperatie graag investeren in onze regio. De impact die we maken; die maakt dit werk zo leuk.”

Deel dit bericht