29 augustus 2022
Wormer: dorp met indrukwekkende pakhuizen
Wormer, gelegen aan het brede water van de Zaan, behoort tot een van de oudste plaatsen van de Zaanstreek. En dat is vandaag de dag nog goed te merken. Neem plaats op een terrasje bij de monumentale pakhuizen en ga voor even terug in de tijd.
Even een stukje geschiedenis: Wormer, gelegen aan de oostzijde van de rivier de Zaan, tegenover Wormerveer, werd al in 1063 genoemd, maar is waarschijnlijk nog veel ouder. Wat wel zeker is, is dat de inwoners van Wormer zich vroeger niet snel uit het veld lieten slaan. Uit de geschiedenisboeken blijkt namelijk dat ze aanvallen van de Friezen en West-Friezen trotseerden en in de Tachtigjarige Oorlog Spaanse troepen versloegen.
Leuk weetje: In de 16e en 17e eeuw werd Wormer bekend om zijn beschuit; ‘Wormer banket’ genoemd. Het dorp was zo’n 150 beschuitbakkerijen rijk. De bakkerijen leverden hun beschuiten aan de vele VOC-schepen en aan de bemanning van de walvisvaart. Reden laat zich raden: beschuitjes zijn lekker lang houdbaar.
Zwarte Hengst
Ooit draaiden in de Zaanstreek de wieken van wel duizend molens. Een waar industriepark van molens dus. Ze produceerden papier, gort, verfstoffen, meel, specerijen, allerlei soorten oliën, planken en balken. Wormer zelf telde zo’n zestig molens. Jammer genoeg is er daar nog meer eentje van over: de Koker, een koren- en pelmolen, gelegen aan de Oosteinde. De molen, ook wel de Zwarte Hengst genoemd, is elke 2e zaterdag van de maand van april tot en met september van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken.
Pareltjes langs de Zaanoever
Op verschillende plekken langs de Zaan staan indrukwekkende industriële gebouwen, maar het meest imposant is de bebouwing op de Zaanoever in Wormer. Hier aan de Veerdijk staan twee befaamde complexen uit de 19e en begin 20e-eeuwse. Fabrieken en pakhuizen die als toppers van industriële archeologie worden gezien. Het ene complex bestaat uit voormalige rijstpellerijen en pakhuizen (Java, Hollandia, Bassein, Saigon en Batavia), het andere uit de pellerijen Lassie en Silo en de pakhuizen Donau, Koningsbergen en Mercurius.
Tip: Maak een wandeling langs de pakhuizen en geniet van een drankje langs de Zaan. In het pakhuis Batavia vind je een van de mooiste grand cafés van de Zaanstreek; Batavia 1894. Bij slecht weer is het goed toeven in het monumentale fabriekspand. Bij mooi weer word je op je wenken bediend op het terras aan het water. Vanaf je luie stoel heb je uitzicht op de industriële gebouwen aan de ene kant en de koopmanshuizen aan de overkant. Proost!
Wormer-Jisperveld, uniek stuk natuur
In Wormer ligt een uniek veenweidegebied, in zijn soort het grootste natuurgebied van West-Europa: Wormer-Jisperveld. Met zijn honderden eilandjes is dit een van de belangrijkste Europese vogelgebieden. Ben je een vogelaar? Dan zit je in dit natuurgebied goed want hier tref je grutto’s, tureluurs, riet-, moeras- en roofvogels aan.
Tip: Start de dag bij Bezoekerscentrum De Poelboerderij en boek een vaartocht. Het natuurgebied met zijn kronkelige slootjes, unieke vegetatie, vogels en mooie uitzichten leent zich prima voor een boottochtje.
Leuk weetje: Bezoekerscentrum De Poelboerderij biedt verschillende soorten vaartochten aan. Uiteraard is dit dé manier om bijzondere vogels te spotten, maar het goed fotograferen van de gevleugelde vriendjes is nog best een hele klus. Daarom organiseert het bezoekerscentrum vaartochten in combinatie met een cursus landschapsfotografie. Meer een tekenaar? Boek dan een lesje ‘Urban Sketching’ en leer hoe je dit bijzondere landschap op papier kunt krijgen.
Fiets- of wandeltocht
Heb je geen ‘zeebenen’ en blijf je liever aan land? Ook dan is Bezoekerscentrum De Poelboerderij een goed vertrekpunt. Vanaf hier kan je het natuurgebied prima ontdekken. Echte doorstappers kunnen bijvoorbeeld vanaf het bezoekerscentrum een wandeling maken rond het Wormer- en Jisperveld. In de winkel van het bezoekerscentrum, een museumwinkel met VVV-functie, vind je alle benodigde informatie voor je wandeling.
Leuk voor de kleintjes:
En voor de ouders. Terwijl de volwassenen bijkomen op het terras, kunnen de kinderen zich vermaken op de waterspeelplaats; een levensgrote houten ‘aquaplay’ van maar liefst 70 meter waar gespeeld wordt met (houten) bootjes, sluizen en molens.
Tip: Vergeet ook niet een kijkje onder water te nemen. Daarvoor hoef je geen nat pak te halen, bezoekerscentrum De Poelboerderij heeft namelijk een zoetwater aquarium van maar liefst zeven meter lang. Hier leeft van alles: van kleine roofvisjes en (snoek)baars, tot aan allerlei soorten witvisjes, karpertjes, grondeltjes en de Schele Pos. Een bekende in de Zaanstreek…
Deel dit bericht
28 november 2024Gezondheid
Buidelen in een buidelstoel; knuffelen met je kleintje
In 2022 komen Kirsten en haar pasgeboren zoontje in het Dijklander Ziekenhuis te liggen. Een heftige tijd, maar Kirsten herinnert zich vooral de liefdevolle zorg van het personeel. ‘Daar aan het bedje van mijn zoontje ontstond het idee; ik wil iets terugdoen voor deze afdeling.’
31 oktober 2024Ledenorganisatie
‘Die blije koppies van de kinderen zijn goud waard’
Een Tovertafel voor het Sensum Instituut. Dat was de grote wens van de kinderen en de behandelaren. Om hun wens uit te laten komen, schakelde Liselotte van Berkel Univé Noord-Holland in. ‘Wat waren we verrast toen we hoorden dat het Ledenfonds het hele bedrag wilde sponsoren!’
5 september 2024Met elkaar
‘Bij ons in het Repair Café krijgen kapotte apparaten een tweede leven’
Een stofzuiger die niet zuigt, een platenspeler die niet speelt, een broodrooster dat niet roostert. Het is maar een kleine opsomming van de apparaten die mensen meenemen naar het Repair Café van Wonen Plus Welzijn. “Heb je een kapot apparaat, met of zonder stekker, dan ben je bij ons aan het goede adres.”