Ga naar inhoud

10 juni 2024Ledenorganisatie

‘Die € 1000 gaan we gebruiken om nieuwe leden te werven’

Edams Mannenkoor Excelsior heeft onlangs € 1000 mogen ontvangen van Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds. Voorzitter van het koor, Jan Radder, gaf de vereniging op. Tot zijn grote verbazing kreeg hij een paar weken later een belletje…

Edams Mannenkoor Excelsior is in 1921 opgericht en bestaat dus 103 jaar. Jan zit al 50 jaar bij het koor en is, buiten voorzitter, ook erelid. Hij houdt van zijn vereniging, maar ziet ook dat ze het elk jaar moeilijker krijgen. Jan vertelt. “Veel koren houden het financieel niet vol en moeten gedwongen stoppen. De kosten zijn vaak hoger dan de inkomsten. Ons koor bestaat uit 24 leden en de contributie is niet toereikend om alle kosten te dekken. Daarom zoeken wij elk jaar weer naar sponsoren en donateurs. Het geld wordt onder andere gebruikt voor het huren van onze locatie – de hulpkerk naast de Grote Kerk in Edam – en het betalen van onze dirigent en soms een pianist. Maar de contributie wordt ook gebruikt om concerten te geven. In sommige gevallen brengt dat geld in het laadje, maar vaak moeten we erop toeleggen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we optreden in verzorgingstehuizen. Dat zijn instanties met weinig budget. We doen dat met liefde en bezorgen ouderen een geweldige dag, maar zo’n optreden kost onze vereniging geld. Bij elkaar komen we elk jaar zo’n € 2.500 te kort.”

Niet geschoten…

Toen Jan als lid van Univé Noord-Holland de mail ontving met de vraag of hij een vereniging kende die wel een steuntje in de rug kon gebruiken, hoefde hij geen twee keer na te denken. “Ik dacht gelijk aan ons mannenkoor natuurlijk! En niet geschoten is altijd mis toch?”, lacht Jan. “Ik kan je vertellen dat ik wel verrast was toen ik een belletje kreeg met het goede nieuws. Die € 1000 komt natuurlijk ontzettend goed van pas.”

Nieuwe leden werven

Inmiddels is door Raymond Nentjes, coördinator van de Univéwinkel in Volendam, de cheque aan Jan uitgereikt. Heeft de voorzitter al een idee waar hij het geld voor gaat gebruiken? Jan: “Allereerst gaan we het kastekort aanvullen. Maar we willen het ook gaan gebruiken om concerten te geven en nieuwe leden te werven. Bij deze roep ik dan ook alle mannen op.” Jan lacht. “We repeteren elke donderdagavond en ik kan je vertellen, het is altijd een gezellige boel. We zingen geen oubollige nummers, wel Slavische muziek en Engelse popnummers. Kom eens een donderdagavond een kijkje nemen. Je bent van harte welkom. Denk niet gelijk dat je stem niet goed klinkt. We zingen 4-stemmig. Jouw stem past daar echt wel tussen en de dirigent en andere leden helpen je ook. Maar je bent gewaarschuwd; de kans is erg groot dat je na een keertje meezingen niet meer bij ons weggaat.”

Ken jij ook een maatschappelijk en lokaal project dat in aanmerking komt voor een donatie? 

Dien een aanvraag in!


Tekst: Caroline Vlietstra

Deel dit bericht