Ga naar inhoud

5 september 2023Met elkaar

'Zonder vrijwilligers en donaties kan het Waterdamkamp niet bestaan’

Elk jaar, aan het einde van de zomervakantie, wordt voor de Volendamse basisschoolleerlingen uit groep acht het Waterdamkamp georganiseerd. En hoewel het driedaagse feestje net afgelopen is en de tenten net afgebroken zijn, denken de vrijwilligers en initiatiefnemers Ingrid, Jan, Geert en Irma alweer na over de editie van 2024; het inmiddels tiende Waterdamkamp. Irma: “Mijn handen jeuken hoor. Hier krijgen we alle vier zoveel energie van!”

Voor mensen die wonen in de omgeving van Volendam en Edam, is het Waterdamkamp een begrip. Tijdens het driedaagse feest, gehouden op het terrein van zwembad De Waterdam, worden 20 tenten opgezet. Twee nachten slapen de gemiddeld 200 jonge deelnemers thuis, één nacht blijven ze op het terrein en slapen ze in hun tent. Althans, dat is de bedoeling. Van slapen komt meestal niet zoveel. Het Waterdamkamp is namelijk één groot onvergetelijk feest. En om dit mogelijk te maken trekken de vrijwilligers en sponsoren alles uit de kast.

Zoveel te doen

“Het Waterdamkamp is elk jaar weer een hele belevenis”, vertelt Irma. “Zo’n kamp vergeet een kind nooit meer. Natuurlijk kunnen de kinderen drie dagen lang in het zwembad liggen, maar er is veel meer te doen. Zo kwam dit jaar de plaatselijke sportschool gratis workshops geven, konden kinderen boogschieten, waterskiën, vlotten bouwen op het meertje, gratis paddelen en nog veel meer. De kinderen hebben zelfs met Jaap Kwakman, je weet wel, de gitarist van de 3JS, een eigentijdse versie van het Volendamse volkslied gezongen en opgenomen! 2023 had ook een thema: kermis.” Lachend: “Dat hebben we geweten hoor; na het opruimen van de glitters, partypoppers en confetti konden alle vrijwilligers achteraf wel een massage gebruiken.”

40 vrijwilligers en een hoop sponsoren

Een driedaags kamp voor 200 kinderen realiseren vergt voorbereiding, organisatie en planning. “Om een kamp voor zoveel kinderen op te zetten zijn heel veel vrijwilligers en sponsoren nodig”, vertelt Irma. “Daarom hebben we met z’n vieren – mijn man Geert, vriendin Ingrid en echtgenoot Jan en ikzelf – Stichting De Waterdamkamp in het leven geroepen. Vanuit de stichting houden we contact met de ongeveer 40 vrijwilligers en onze vele sponsoren. En, hoewel we altijd wel iets te wensen hebben, gaat dat goed. Heel veel ondernemers in Volendam helpen ons. Zo krijgen we gratis broodjes, frites en kipnuggets. Gedurende de drie dagen van het kamp sjeest Geert met zijn rode bus de Volendamse Dijk af en haalt van alles op. Iedereen kent zijn bus inmiddels. Er wordt hier gegrapt; zie je de rode bus van Geert de Dijk oprijden, dan gaat je dat geld kosten.”

Voor elk kind een plekje

Irma en haar vrienden hebben een drukke baan en kinderen. Toch zetten ze zich al jaren in als vrijwilliger. “Ik wil echt benadrukken dat we het met elkaar doen, alle vrijwilligers én sponsoren tezamen. Om het kamp voor elk kind mogelijk te maken, houden we de prijzen laag. Dat houdt in dat we voor elk kind zo’n 50 euro tekort komen. Ook zijn er gezinnen die de bijdrage helemaal niet kunnen betalen. Daar zet onze vrijwilliger Pauline Silven zich voor in. Zij zorgt ervoor dat het kamp voor elk kind mogelijk is. Pauline verdient een lintje. Zij is zo belangrijk in Volendam en Edam!”

Donatie van Univé Noord-Holland Ledenfonds

Ingrid is degene die binnen de stichting verantwoordelijk is voor de sponsoring. Ze heeft een eigen bedrijf, een visrokerij, en heeft haar verzekeringen bij Univé Noord-Holland lopen. “Ingrid was op de hoogte van de schenkingen die het Univé Noord-Holland Ledenfonds doet en heeft daarom de verzekeringsmaatschappij aangeschreven en om hulp gevraagd. Waar wij namelijk ontzettend veel behoefte aan hadden, waren extra tenten. Tenten waar we onze belangrijke zaken in op kunnen slaan, maar die ook dienen als plek waar de kinderen ons te allen tijde kunnen vinden. Al snel na haar mailtje kreeg Ingrid een bevestiging; Univé Noord-Holland Ledenfonds deed ons twee mooie tenten cadeau. Deze editie stonden ze al te pronken op het terrein. De kinderen wisten de witte tenten goed te vinden.” Lachend: “Dat we, buiten de EHBO-box en geluidsinstallatie hier ook het eten bewaarden, kan een beetje meegespeeld hebben.”

Deel dit bericht