Ga naar inhoud

18 augustus 2022

Nieuwkoop: otterdorp in het Groene Hart

Midden in het Groene Hart ligt Nieuwkoop. De plaats en gemeente in Zuid-Holland is misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar voor watersporters, natuurliefhebbers én ottertjes is het hier goed toeven.  

Dat het Groene Hart prachtige natuurgebieden rijk is, weten we wel. Toch is Nieuwkoop nog redelijk onbekend en het best bewaarde geheim van het Groene Hart. En dat is best raar als je bedenkt dat dit gebied eigenlijk alles heeft. Nieuwkoop is een mooie natuur- én plassengebied en in de lieflijke lintdorpjes vind je kleinschalige accommodaties en gezellige winkeltjes, restaurants, bars en cafés.  Van oudsher inspireert dit gebied kunstenaars door haar ongekende schoonheid. Natuurmonumenten beheert de natuurgebieden en heeft voor fietsers, wandelaars en watersportliefhebbers mooie routes uitgezet. Download eenvoudig de pdf’s en ga er een dagje op uit.

Otterdorp in het Groene Hart

Sinds enkele jaren hebben otters het gebied van Nieuwkoop ontdekt. Dat houdt ook in dat de kans dat je een ottertje ziet, toegenomen is. Om de kans bij het spotten van de ‘ambassadeur van de zoetwaternatuur’ te vergroten, heeft Natuurmonumenten een route samengesteld. En die hulp heb je hard nodig; de otter is namelijk heel erg schuw en vooral 's nachts actief. Ben je uiteindelijk toch geen otter tegengekomen? Niet getreurd. Na het varen van deze kanoroute mag je jezelf wel een echte otterexpert noemen.

De kanoroute van 8.5 kilometer duurt 2,5 tot 3 uur en start bij Jachthaven Plaszicht. De vaarroute is aangegeven met palen waarop een geel kanootje staat.

Tip: Nieuwkoop staat voor rust en ruimte. Wil je het een beetje rustig aandoen, stop dan vooral even bij de kanoaanlegplaatsen die je langs de route tegenkomt en wip aan land.

Startpunt kanoroute: Jachthaven Plaszicht, Dorpsstraat 114, Nieuwkoop.

Info: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nieuwkoopse-plassen/route/otterkanoroute-op-de-nieuwkoopse-plassen-bij-nieuwkoop

Al trappend het landschap verkennen

Ben je een fervent fietser? Ontdek dan de Nieuwkoopse Plassen met je stalen ros. De fietstocht van Natuurmonumenten voert langs de plekken waar de schilders van Haagse School anderhalve eeuw geleden hun inspiratie opdeden. Tijdens de 20.7 kilometer lange tocht leer je van alles over het natuurgebied terwijl je de omgeving door de ogen van kunstenaars beleeft.  

Startpunt: Parkeerplaats De Ruygeborg Hoeve, Noordernseweg 23, Nieuwkoop.

Info: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nieuwkoopse-plassen/route/fietsroute-holland-op-zn-mooist-nieuwkoopse-plassen

Eet, drink en… schommel

Niets zo lekker als na een dagje actief even niets te hoeven doen. Dat kan meer dan prima bij TaarTenTuin, gelegen aan de Nieuwkoopse Plassen. Op het land van de voormalige melkveehouderij runnen Anton en Marisca de zorgboerderij Aap Noot Meis en theeschenkerij TaarTenTuin. Hou je van brocante, dan ben je hier aan het goede adres. Zoals de eigenaren zelf zeggen: ‘Bij ons kan je ongecompliceerd en zonder haast verpozen. Het voelt bijna als vroeger bij oma op schoot’. Kom appeltaart (of een oer-Hollandse boterham met boerenkaas, soep uit de heksenketel of pizza uit de in hout gestookte oven) eten en neem plaats in de tuin onder de populieren met picknicktafels en schommels en geniet van het uitzicht op Hollandse molens.

Tip: Laat de boel de boel en blijf een nachtje slapen bij Anton en Marisca. Dat kan in een BoerenBed tenthuisje met bedstee en houtkachel of in een appartement. Raap ’s morgens vroeg je eigen eitje voor het ontbijt en help boer Anton met het voeren van de dieren. Voor de kinderen wordt de pony op het erf zo nu en dan opgezadeld. Mooi weer? Huur dan een fluisterbootje of kano en ga het water op. Spot moerasvogels zoals de karekiet en de snor. Onthaast in stijl en sluit de dag samen af rondom het kampvuur.

Adres: Achtermiddenweg 10, Aarlanderveen. https://www.taartentuin.nl

Deel dit bericht