Ga naar inhoud

20 juli 2022

Hoorn: pareltje aan het IJsselmeer

In de 17e eeuw beleefde Hoorn zijn gloriedagen. Het stadje aan de IJsselmeer was een van de belangrijkste centra voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie en werd zo een welvarende stad. En dat is vandaag de dag nog goed te zien. Hoorn barst van de mooie monumentale panden.

Natuurlijk is het leuk om iets van je bestemming af te weten voordat je door de straten gaat struinen. Een goede start van een dagje Hoorn is dan ook een bezoek aan het Westfries Museum, te vinden op het centrale plein, de Roode Steen. Hier waan je je in de Gouden Eeuw en kan je de vele topitems uit de periode 1500-1800 bekijken.

Leuk weetje: de Roode steen dankt zijn naam aan de vele executies die op het plein plaats hebben gevonden. Naast het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is een grote rode steen een stille getuige van het verleden. De officiële rode steen ligt in het Westfries Museum.

Westfries Museum, Roode Steen1. https://wfm.nl

Museum van de 20e Eeuw

Nog niet klaar met het lesje verleden? Bezoek dan het Museum van de 20e Eeuw. Hier ga je een stuk minder ver terug in de tijd. De niet al te jonge bezoekers zullen hier zeker zaken herkennen. Zegt die oranje fonduepan met bijbehorende schaaltjes je iets?

Leuk weetje: Het Museum van de 20e Eeuw is gehuisvest in een voormalige gevangenis op het Oostereiland, gelegen tussen de haven van Hoorn en het Markermeer. In de 19e en 20e eeuw sorteerden de gevangenen hier krenten. De gevangenis kreeg daardoor de bijnaam de ‘krententuin’.

Museum van de 20e Eeuw, Krententuin 24. https://www.museumhoorn.nl

Zeg je Hoorn, dan zeg je kaas

Wist je dat de kaasmarkt van Hoorn ooit het belangrijkste kaashandelscentrum in heel Noord-Holland was? De kaas werd gewogen in de Waag, te vinden op het plein de Roode Steen.

In de periode van 18 juni tot en met 27 augustus kun je op de kaasmarkt elke dinsdag genieten van volksdans, de kaasdrager en natuurlijk de Hoornse kaasmarkt. Bezoek je Hoorn buiten deze periode? Plof dan lekker neer op een van de vele terrasjes, gelegen tussen de monumentale panden.  

Shoppen in Hoorn

Het Hoornse centrum is onderverdeeld in verschillende winkelgebieden. Op de Grote Noord vind je de bekendere grote merkketens en op de Kleine Noord tref je verschillende modespeciaalzaken aan. Op de Gedempte Turfhaven, Ramen en Breed is een gevarieerd aanbod aan winkels te vinden. Hoorn heeft ook zijn Hoornse Straatjes: Nieuwe Noord, Kruisstraat, Lange Kerkstraat, Nieuwstraat, Kerkplein, Kerkstraat, Nieuwsteeg en de Wisselstraat. Hier zijn ambachtelijke winkeltjes, restaurants en uitgaansgelegenheden gevestigd. De Hoornse Straatjes vind je tussen de twee kerken, richting de Roode Steen en het havenkwartier.

In Hoorn zijn ze gek op markten. Zo heb je de Wekelijkse markt, de Woensdagmarkt, Voorjaarsmarkt, Lappendagmarkt en Najaarsmarkt. De markt loopt van het Breed, langs de Gedempte Turfhaven, Nieuwstraat, bijna tot het Kerkplein aan toe. Kijk voor data en tijden op https://www.visithoorn.nl

Tulpen van ….

We zingen wel altijd het lied ‘Tulpen van Amsterdam’, maar eigenlijk staat West-Friesland bekend om zijn tulpenvelden. En die vind je in de periode tussen half maart en haf mei op slechts 15 minuten van Hoorn rond de plaatsen Venhuizen, de Goorn, Berkhout, Wieringerwerf en Obdam.

Leuk weetje: Nederlanders zijn supertrots op ‘onze’ tulp, maar wist je dat het eigenlijk allemaal om de bollen draait? De meeste bloemen worden afgesneden zodat alle energie naar de bol gaat.

Tip: Laat de auto staan en huur een fiets in het centrum van Hoorn, eentje met of zonder trapondersteuning, kinderzitje of bak voorop. Op een mooie lentedag is het een geweldige manier om de omgeving van Hoorn te verkennen en fiets je zo naar de tulpenvelden.

Deel dit bericht