Ga naar inhoud

3 augustus 2022

Heerhugowaard: drooggelegd meer vol stolpboerderijen

Iets boven Alkmaar, in de regio West-Friesland, ligt Heerhugowaard. Het van oorsprong polderdorp behoorde rond 1970 tot een van de snelst groeiende dorpen van Nederland. Telde Heerhugowaard in 1960 nog geen 7000 inwoners, tegenwoordig wonen er meer dan 60.000 mensen in de West-Friese wijken.

Voor al die nieuwe bewoners moesten snel huizen gebouwd worden. Een van de meest bekende wijken van Heerhugowaard is de stad in het water; Stad van de Zon. Gebouwd in 1994, een tijd waarin nog niet zo vaak over ‘duurzaam bouwen’ gesproken werd. Stad van de Zon is de eerste CO2-neutrale wijk van Nederland en dankt zijn naam aan de grote hoeveelheid zonnedaken die voldoende energie opwekken om het hele elektriciteitsverbruik van de ongeveer 1400 woningen af te dekken. Maar Stad van de Zon is niet alleen een CO2-neutrale wijk geworden, er is ook een groot oppervlak nieuwe natte natuur ontwikkeld waar bijzondere vogels leven zoals de kluut en de kleine plevier. Zeker een kijkje waard dus.

Park van Luna

Rondom de Stad van de Zon ligt het Park van Luna, onderdeel van het recreatieschap Geestmerambacht. Het Park van Luna bestaat uit 180 hectare bos en waterpartijen waar je kunt wandelen, fietsen, zwemmen of gewoon lekker luieren. Op het Meer van Luna kun je bij activiteitencentrum SKEEF verschillende watersporten beoefenen. Zo kan je, al hangend aan een kabel, zelfs leren waterskiën en wakeboarden. Eenmaal de slag te pakken, maak je metershoge sprongen. Voor wie het wat rustiger aan wil doen zijn er ook SUP’s, Stand Up Paddling, te huur. Een hapje of drankje na afloop van je sportieve bezigheid kan genuttigd worden op het terras van SKEEF. Het mooie uitzicht op het water krijg je er gratis bij.

Strand van Luna 3, https://www.skeef.nl

Stolpboerderij, de piramide van de polder

Heerhugowaard was ooit een meer. Na het in 1631 droogleggen van dit meer, kwamen de boeren met hun vee en werd er voedsel op het land verbouwd. Voor de boeren en het vee werden boerderijen gebouwd; stolpboerderijen. De stolpboerderijen zijn vierkant en hebben een piramidevormig dak en zijn uniek in Noord-Holland. De provincie telt er maar liefst 5000, Heerhugowaard heeft 174 iconische stolpboerderijen. Er wonen allang geen boeren meer, maar dat maakt de stolpen niet minder mooi. In 1996 is daarom de 21 km lange Stolpenroute geboren. De route is beschreven, maar er is ook een smartphoneroute, gratis te downloaden. 

https://docplayer.nl/8149990-stolpenroute-heerhugowaard.html

Speelbos Waarderhout

Helemaal leuk voor de kleintjes; speelbos Waarderhout. Dit bos van Staatsbosbeheer is een plek waar de kleintjes hutten kunnen bouwen, waar ze lekker kunnen ravotten, zoeven met de kabelbaan of kliederen met water.

Rustenburgerweg, https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/waarderhout

Grootste van Noord-Holland

Zeg je shoppen in Heerhugowaard, dan zeg je Middenwaard: het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Holland. Middenwaard telt 150 winkel en drie supermarkten. Moe van al dat slenteren? Plof dan neer in een van de vele restaurants of lunchrooms.  

https://www.middenwaard.nl

Deel dit bericht