Ga naar inhoud

1 juli 2022Reizen

Haarlem: de stad die alles heeft

Haarloheim was de vroegere naam van Haarlem, de hoofdstad van Noord-Holland. Een stad die zich tijdens de Tachtigjarige oorlog flink moest verzetten tegen de Spaanse overheersing, maar tijdens de Gouden Eeuw de geliefde woonplek werd van de rijken en machtigen.

En dat is nog steeds zo. Haarlem is met recht een geliefde woonplek voor veel Nederlanders. Dat is ook niet zo gek; voor Haarlemmers ligt het strand en de duinen op fietsafstand en op de rivier de Spaarne kan er lekker rondgedobberd worden. De stad zelf barst van de gezellige oude pleinen en hofjes, mooie monumentale panden, musea, leuke restaurants, barretjes en winkelstraten. Een dagje Haarlem, dat is eigenlijk veel te kort…

Gotische gigant

Niet te missen: de Grote of St. Bavokerk. Deze middeleeuwse gotische gigant is een van de grootste kerken in Nederland en doet zijn naam dus eer aan. De kerk heeft een prachtig houten gewelf en maar liefst 400 grafstenen op de vloer, van onder andere Frans Hals (een van de belangrijkste Oud Hollandse Meesters) en Willem Bilderdijk (dichter, geschiedeniskundige, advocaat). De kerk is zes dagen per week te bezoeken en er vinden rondleidingen plaats.
Grote of St. Bavokerk: Grote Markt 22. https://www.bavo.nl


Cultuur snuiven

Haarlem telt tien musea. Teylers Museum en het Frans Hals Museum zijn zelfs internationaal bekend. En dat is niet voor niets. In het historische gebouw van Teylers vind je kunst van beroemde meesters, miljoenenoude fossielen, fonkelende mineralen, peperdure boeken en vernuftige instrumenten. Maar ook als je niet zo’n museumbezoeker, zul je je ogen uitkijken in de meer dan twee eeuwen oude Ovale Zaal. Een bezienswaardigheid van wereldformaat.

Teylers Museum: Spaarne 16. https://www.teylersmuseum.nl

Het Frans Hals Museum is verdeeld over twee locaties: Hof en Hal. Hal ligt aan de Grote Markt, dé plek die je gezien moet hebben, locatie Hof ligt aan een van de mooiste straatjes van Haarlem, Groot Heiligland. Leuk weetje: op locatie Hof woonden oorspronkelijk oude mannen die in de Gouden Eeuw genoten van hun gouden jaren. Sinds 1913 is hier de stedelijke kunstcollectie te zien, met tal van hoogtepunten uit diezelfde Gouden Eeuw.

Frans Hals Museum: Hof, Groot Heiligland 62, Hal, Grote Markt 16. https://www.franshalsmuseum.nl

Dagje bobberen

Je komt er misschien niet zo snel op, maar ga Haarlem eens vanaf het water bekijken. Al dobberend in de Spaarne heb je uitzicht op het oude centrum met de statige herenhuizen en kerken. Je kunt een uurtje mee met een rondvaartboot, maar een sloep huren is ook mogelijk. Voor een hapje en drankje kan je dan bijvoorbeeld aanmeren bij een van de horecagelegenheden die aan het water liggen zoals Spaarne66, Zuidam, Bij van Assema of Café Terras Fort Zuid. Rondvaarten:

Kijk op https://www.visithaarlem.com voor de vele mogelijkheden.


Zeven Gouden Straatjes

Zoals Amsterdam bekend staat om zijn Negen Straatjes, zo heeft Haarlem zijn eigen zeven Gouden Straatjes: de Warmoesstraat, Zijlstraat, Koningstraat, Anegang, Schagchelstraat, Kleine Houstraat en Gierstraat. De Warmoesstraat met kinderkopjes, trapgevels en hofjes, straat bekend als een van de mooiste straten van Haarlem. Dit vanwege zijn karakteristieke winkels, eetgelegenheden en schitterende uitzicht op de Grote of St. Bavokerk.

Ben je gek op toetjes? Aan de Warmoesstraat 4 vind je de Dessertbar, gevestigd in een bijzonder pandje dat op de Rijksmonumentenlijst staat. Hun slogan; Life is sweet, we’re sweeter. De hele dag door kan je hier smullen van zelfgemaakte desserts. Reserveren hoeft niet, er is altijd wel een plekje. https://www.dessertbar.nl

De Zijlstraat, bekend van het bordspel Monopoly, is een van de grootste straten van de Gouden Straatjes. De Zijlstraat zal vooral in de smaak vallen bij liefhebbers van tweedehands winkels. Je vindt ze in het tweede deel (even de Nassaulaan oversteken).  
Kringloopwinkel RataPlan vind je aan de Zijlstraat 10-14. https://rataplan.nl

Uitrusten met uitzicht

Moe van al het slenteren? Plof dan neer bij de DeDakkas, het rooftop restaurant op de parkeergarage De Kamp. Vanaf het dak heb je een geweldig uitzicht. Laat de parkeergarage, een betonnen kolos, je niet afschrikken. Eenmaal boven op het dak zal je verrast zijn door de glazen kas met terras. Tip: Bestel bieterballen en oesterzwamballen, de lekkerste van heel Haarlem.

De Witstraat 1A: https://www.dedakkas.nl

Deel dit bericht