Ga naar inhoud

9 augustus 2022Reizen

Keuzestress: zoveel te doen in Den Helder

Meest noordelijke stad van het vasteland, thuishaven van de Koninklijke Marine, stad aan het water; Den Helder is meer dan alleen de plek die je vluchtig bezoekt omdat je de boot naar Texel moet halen. Er is hier zoveel te doen!

Schepen vol verhalen

Wie een goed beeld wil krijgen van de maritieme geschiedenis van de stad Den Helder en gelijknamige gemeente, kan het beste zijn dag beginnen met een bezoek aan het Marinemuseum, gevestigd op de Oude Rijkswerf, beter bekend als Willemsoord. Het terrein is van de Koninklijke Marine en sommige gebouwen zijn nog altijd in gebruik. Het is soms even zoeken naar alle schepen, maar met behulp van de plattegrond lukt dat zeker. Het antracietgrijze gevaarte, de Tonijn – ’s lands enige voor het publiek toegankelijke onderzeeboot – valt niet te missen. Klim door het luik van de onderzeeër en je hebt echt het gevoel dat je onder water bent. De mijnenveger Abraham Crijnssen is een schip met een spannend verhaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte deze mijnenveger met bemanning, gecamoufleerd als tropisch eiland, aan de Japanners. Ramschip Schorpioen is te herkennen aan zijn puntige ramsteven, een wapen dat in de praktijk niet echt werkte. Het schip De Ruyter, uiteraard vernoemd naar admiraal Michiel De Ruyter, was jarenlang het gezicht van de Koninklijke Marine.

https://www.marinemuseum.nl

In opdracht van Napoleon

Ook echt een bezoekje waard: Fort Kijkduin. Dit fort is gebouwd uit naam van niemand minder dan Napoleon Bonaparte. De Franse generaal zag de waarde van de strategische ligging van Den Helder en wilde er een belangrijke marinehaven van maken. Fort Kijkduin ligt ingegraven in de hoogste duin van de omgeving. Vanuit deze plek hadden de soldaten overzicht op de naderende vijand en kon het fort het achterland en het dorpje Huisduinen beschermen tegen aanvallen vanuit zee.

Sinds 1996 vind je in het fort annex museum een Noordzeeaquarium, het eerste aquarium met een zogenaamde ‘doorlooptunnel’: een 15 meter lange tunnel waarin je je echt onderwater waant.  

Leuk weetje: Het fort staat op een bijzondere plek, het uiterste noordwestelijke puntje van het vasteland, pal aan zee en het strand. Hier staat ‘paal 0’, de plek waar de Noordzee overloopt in de Waddenzee.

Tip: Voor een hapje en drankje moet je zeker even plaatsnemen op het terras van Fort Kijkduin. Met uitzicht op de Grafelijkheidsduinen, De Noordzee en de Waddenzee, Zandplaat de Razende Bol en Texel het is hier goed toeven. Met slecht weer is het uitzicht vanuit binnen net zo mooi. Goed om te weten: ook zonder kaartje voor Fort Kijkduin kun je plaatsnemen op het terras en genieten van het uitzicht.

https://fortkijkduin.nl

Volop waterpret

Den Helder, maar ook Julianadorp en Huisduinen, zijn met hun 7 kilometer lange kustlijn natuurlijk de perfecte plek voor watersportactiviteiten. Het enige probleem: waar kies je voor? Ga je kanoën, suppen of huur je een sloep? En kies je voor het laatste, ga je dan zelf aan het roer staan of laat je je varen? Ga je zeehonden spotten, een dagje mee met een sleepboot of stap je aan boord van de historische reddingboot de Johan de Witt? Hou je van snelheid en ben je niet bang om een nat pak te halen, boek dan een tochtje met een rib. Keuzes, keuzes… Een dagje Den Helder is veel te kort.

Kanovaren of suppen: https://www.kanoverhuurdenhelder.nl

Sloep huren: https://juttersloep.nl

Zeehonden spotten: https://www.zeehonden-spotten.nl

Aan boord van de reddingsboot: https://www.reddingmuseum.nl

Aan boord van de rib: https://waddenexplorer.nl

Deel dit bericht