Ga naar inhoud

11 juli 2022Reizen

Bovenkarspel, dorp met fleurig verleden

Bovenkarspel, gelegen tussen Hoorn en Enkhuizen, is voor veel Nederlanders misschien niet zo’n bekende plaats, maar internationaal gezien heeft het dorp in de gemeente Stede Broec zich wel degelijk op de kaart gezet…

Dat zit namelijk zo; in Bovenkarspel vond vanaf 1933 de Westfriese Flora plaats, ooit de grootste overdekte bolbloemententoonstelling ter wereld. Kwekers pronkten met hun mooiste bloemen en in hoogtijjaren kwamen op dit evenement meer dan 100.000 bezoekers af, uit binnen- én buitenland. In 2002 kreeg de Flora een nieuwe naam – Holland Flower Festival – en werd het evenement op andere locaties gehouden. Ondanks dat er een einde kwam aan het fleurige event in Bovenkarspel, kan je in deze streek nog steeds heel goed de bloemetjes buiten zetten. In de regio West-Friesland vind je namelijk kilometers aan bollenvelden. Stap in het voorjaar op de fiets, of welk vervoermiddel dan ook, en kijk je ogen uit.

Uitwaaien tussen de bollen

Tussen Enkhuizen en Hoorn liggen heel wat tulpenvelden, vol met deze, oh zo typisch Hollandse bloem. Om ze te bewonderen heb je dan ook helemaal geen evenement nodig. Tip: Op de website Route.nl staan verschillende fietsroutes beschreven. Hier vind je ook de route van Hoorn naar Enkhuizen en weer terug. Vanuit Hoorn fiets je langs het Markermeer naar Enkhuizen en via deze historische stad trap je door weilanden weer terug naar Hoorn. Andersom de route doen kan uiteraard ook. De nog geen 50 kilometer lange tour kost je, zonder fotomomentje of plaspauze, een kleine drie uur met de fiets.  

https://www.route.nl/

Enkhuizen: stad waar sprookjes bestaan

Ben je in de historische VOC-stad Enkhuizen aangekomen, stap dan even van je stalen ros. In deze eeuwenoude havenplaats staan je prachtige monumentale panden te wachten. In de klinkerstraatjes of aan de haven kan je terecht voor een hapje of drankje.  

Leuk weetje: Le Monde, de Franse kwaliteitskrant, prijst Enkhuizen aan als een van de twintig bestemmingen in Europa die je in 2022 gezien moet hebben.  

Tip: Wil je meer weten over de cultuur en maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee, bezoek dan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Leuk voor alle leeftijden. https://www.zuiderzeemuseum.nl

Tip voor de kleintjes: Sprookjeswonderland Enkhuizen. Klein Duimpje, Doornroosje, de Wolf en de Zeven Geitjes, Klaas Vaak, de Gelaarsde Kat, Pinoccio: sprookjes komen tot leven in dit themapark. https://sprookjeswonderland.nl

Hoorn, Stad van de Gouden Eeuw

Aangekomen in Hoorn? Ook deze stad is een bezoek meer dan waard. Hoorn wordt namelijk niet voor niets de Stad van de Gouden Eeuw genoemd. Werkelijk alles ademt hier de welvaart van de zeventiende en achttiende eeuw uit. Hoorn, liggend aan het water, was de perfecte locatie voor de handelsroutes van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en bloeide op tijdens de 17e eeuw. En dat zie je terug in de monumentale gebouwen, de pakhuizen en de grootse architectuur.

Tip: stap in Hoorn aan boord van de Museum Stoomtram en maak een reis door de ‘historische driehoek’ Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Aangekomen in Medemblik stap je van de stoomtrein over op het museumschip Friesland en vaar je over het IJsselmeer richting Enkhuizen.

Tip: Wil je vanuit de stoomtrein uitzicht hebben op kleurrijke bollenvelden? Plan dan je trip in het voorjaar.

Kijk voor de verschillende opstapplaatsen, tijden en tickets op https://www.stoomtram.nl

Deel dit bericht