Ga naar inhoud

30 juni 2022Reizen

Alkmaar: zoveel meer dan een kaasstad

Knusse restaurants, mooie grachten, hofjes, culturele hotspots, bijzondere museums, karakteristieke winkelstraatjes en natuurlijk de wereldberoemde kaasmarkt. Het veelzijdige Alkmaar vraagt met recht om een meerdaagse stedentrip.

Allecmere, Alcmere, Alcmare of Alkmare. Sinds de middeleeuwen droeg de stad verschillende namen. Tegenwoordig noemen we de Noord-Hollandse provinciestad gewoon Alkmaar. Gebouwd op een zandrug, waar rond het jaar 900 de eerste nederzetting ontstond. Stadsrechten verkreeg de ‘kaasstad’ in 1254. Weer een paar eeuwen later, tijdens de Tachtigjarig Oorlog, werd de stad belegerd door de Spanjaarden. Dit beleg eindigde nadat Willem van Oranje de dijken rond Alkmaar had laten doorsteken. Het Alkmaars Ontzet wordt ieder jaar op 8 oktober gevierd met een groot feest.

Struinen door d’Oude Stad

De Oude Stad - met haar pittoreske straatjes Het Fnidsen, de Hekelstraat, de Appelsteeg en de Mient - was in de negentiende eeuw hét ambachtscentrum van Alkmaar. Nu vind je er hippe boetieks, speciaalzaken en gezellige horecagelegenheden. Van vintage design en handgemaakte tassen tot unieke sieraden en mooie vazen. Bij conceptstore SPRDLX vind je altijd iets opvallends. Voor een kop koffie, Franse ‘kloosterlimonade’ en designproducten strijk je neer bij Kowalski. En ben je dol op vintage en retro? Loop dan zeker even binnen bij Apart Living.

Culturele hotspots 

Alkmaar is rijk aan culturele hotspots. De stad heeft onder andere een filmhuis, theater, poppodium en Hal25: een inspirerende broedplaats dat zomerse feestjes en kunstmanifestaties organiseert. Wil je de stad beter leren kennen? Ga dan naar het Stedelijk Museum Alkmaar. Hier word je op interactieve wijze meegenomen naar de geschiedenis van de stad. Waarom kaas het goud van Alkmaar is, ontdek je in het Hollands Kaasmuseum. Hier kom je alles te weten over kaas; waarom kaas geel is bijvoorbeeld en hoe er gaten in komen. Leuk detail: het Kaasmuseum huist in het oude Waaggebouw, dat dateert uit het jaar 1390.

Baken van rust

Voor de ‘kaaskoppen’ – zoals de inwoners van Alkmaar in de volksmond ook wel worden genoemd – is de Alkmaarder Hout/Westerhout een welkome rustplek in de stad. Het oude stadspark is een mooi stukje natuur, waar je lekker kunt wandelen. Met een speeltuin en kinderboerderij is het hier voor kinderen ook fijn. In de zomermaanden kun je er op zondag terecht voor muziek- en dansoptredens. Picknickmand gevuld, kleedje mee en relaxen maar!

Westerhout is het rustpunt van Alkmaar

Hotspots

Sencha Lunchstore

In de huiskamersfeer van Sencha Lunchstore geniet je van verse, homemade lekkernijen met veel vegan opties. Vaste gasten prijzen de fantastische kinderhoek en de heerlijke taartjes. En het interieur? Dat is ook te koop!
Koorstraat 19 • sencha-lunchstore.nl

Hotel & Restaurant Wolf

Wolf Hotel, Kitchen & Bar heeft acht comfortabele kamers en is gelegen aan het water. Slapen én eten middenin Alkmaar met uitzicht op het Waagplein.  
Mient 3 • wolf-alkmaar.nl

Beatles Museum

Van huiskamermuseum tot een 1200 m² groot walhalla voor de echte fans: het Beatles Museum. Bewonder de unieke collectie van Beatlesfan Azing Moltmaker, beluister bijzondere opnamen van ‘The Fab Four’ en laat jezelf fotograferen op Abbey Road.
Pettemerstraat 12a • beatlesmuseum.nl

Walk of History

In de Langestraat vind je de Walk of History: vijftig lichtgevende tegels die stap voor stap de geschiedenis van Alkmaar verbeelden. Met dit project hoopt kunstenares Pauline Bakker de historie van de stad voor de toekomst te bewaren. 
Pettemerstraat 12a • walkalkmaar.nl

B&B Boon

Bed & Breakfast Aletta Boon is gevestigd in een karakteristiek stadspand, midden in het historische centrum. De gastenkamers zijn stijlvol ingericht met een eigen opgang. Rustig logeren, maar wel met alle Alkmaarse hotspots om de hoek.
• Groot Nieuwland 34 • bbalkmaar.nl

Stadsstrand De Kade

Ligstoelen, zand en veel vertier voor kinderen. Stadsstrand De Kade is gelegen aan het water met prachtig uitzicht over de oude binnenstad en het Noord-Hollands Kanaal. Kortom: dé hangout voor een zonnige dag. 
Noorderkade 1027 • stadsstranddekade.nl

Deel dit bericht