Ledenraadslid Jan Serraris
“We streven niet in de eerste plaats naar maximalisatie van de winst, maar vooral naar het optimaliseren van het welzijn van de leden.”
Wie is Jan Serraris?
“Ik woon in Scheveningen, vlak bij de zee. Ik geef les op de Hogere Hotelschool hier in Scheveningen, de vakken economie, financiën, je mag ook ‘business’ zeggen.”
Waarom ben je lid van de Ledenraad geworden?
“Een ex-collega is voorzitter van de Raad van Commissarissen; hij wist dat ik vroeger zelf in het management van verzekeringsmaatschappijen heb gewerkt. Je moet ook affiniteit hebben met Univé natuurlijk. En ik wilde actief blijven in de maatschappij. Niet dat ik me ooit verveel hoor, maar het is leuk om naast mijn gewone werk iets te doen voor de clubgeest, de teamgeest, de saamhorigheid in de samenleving.”
Wat trekt je aan in Univé Het Groene Hart?
“Een paar dingen. In de eerste plaats de inhoud. Verder komt ook de ‘inslag’ om de hoek kijken: hoe stelt Univé zich op als coöperatie? De mogelijkheid om daar een kleine bijdrage aan te leveren, trok me.”
Is er een verschil tussen een verzekeraar met leden en een verzekeraar met klanten?
“De winstdoelstelling. Een echte coöperatie streeft niet in de eerste plaats naar maximalisatie van de winst, maar vooral naar het optimaliseren van het welzijn van de leden. Niet alle winst weggeven als dividend voor de aandeelhouders, daar hoeft een coöperatie zich geen zorgen over te maken. Je hebt dan de vrijheid om geld te steken in doelen die maatschappelijk belangrijk zijn. Of het nou sponsoring is, of kleinschalige activiteiten in de wijk.”
Wat is voor jou het leukste, mooiste of meest memorabele moment als lid van de Ledenraad?
“Niet speciaal één moment. Ik vind het hele proces boeiend. We zijn in de Ledenraad een heel gemêleerd gezelschap; mensen uit het Westland, uit het merengebied, uit de grote stad. We profiteren echt van elkaars kennis. Zo zie je dat schaalvergroting ook een positief effect kan hebben, veel meer dan alleen een efficiencyslag.”
“Wat ik heel goed vind van Univé, is het initiatief om jongeren bij elkaar te brengen op speciale themamiddagen voor ‘betrokkenen bij de samenleving’, onder leiding van een professionele gespreksleider. Ik heb zelf ook zoiets georganiseerd bij ons op school. De studenten mogen dan over van alles praten, je hoort dan hoe die generatie aankijkt tegen de toekomst van de samenleving. Wat zie je als uitdagingen, hoe sta je in het leven, positief of negatief, ben je bang, heb je hoop? Het woord verzekering viel pas helemaal op het eind even. Zo zoekt Univé de maatschappij actief op.”