Ga naar inhoud

Ledenraadslid Huub van der Maat

Terug naar overzicht

“We kiezen voor de duurzaamste manier om te boeren, een ‘ouderwets’ gemengd bedrijf. We zijn druk met kringlooplandbouw en ‘natuurinclusieve landbouw.”

Wie is Huub van der Maat?

“We wonen op een boerderij in Bunnik. Dat wil zeggen: ik ben geboren in Houten, maar zonder te verhuizen ben ik in Bunnik terecht gekomen; de gemeentegrens is een stukje verlegd.”

Is het een beetje mooi wonen daar?

“Fijner kun je niet wonen. Onze boerderij ligt aan de Marsdijk (de oude Romeinse route langs de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk), vlakbij Fort bij Vechten, precies op het punt waar de Limes de Hollandse Waterlinie kruist. Unesco Werelderfgoed dus. In een schitterend buitengebied. En toch maar een paar kilometer naar Utrecht Centraal. Onze boerderij is nog een gemengd bedrijf, zoals het van oudsher was vroeger. Koeien, paarden, schapen, fruit, noem maar op. De duurzaamste manier om te boeren. We zijn druk bezig met kringlooplandbouw en ‘natuurinclusieve landbouw’. We promoten lokaal voedsel, een hechtere band tussen boer en burger. We hebben een boerderijwinkel aan huis; mensen kunnen hier gewoon hun spulletjes kopen. Aardappelen, groente, fruit, zuivel.”

Waarom ben je ledenraadslid geworden?

“Nou, ik had niks meer te doen, hè? Grapje. Mijn dochter heeft het bedrijf overgenomen, maar omdat zij net twee kleine kinderen heeft, werken mijn vrouw en ik nog enthousiast mee op de boerderij. De belangrijkste reden: ik ben mijn hele leven bestuurlijk actief geweest; mensen op die manier ontmoeten vind ik nog altijd heel leuk. En ik wil me ook nog wel ergens voor inzetten de komende jaren. Univé Het Groene Hart sprak me wel aan als een leuk instituut, van maatschappelijk belang en van belang voor de leden.”

Wat is voor jou het leukste, mooiste of meest memorabele moment als lid van de Ledenraad?

“Ik vind dat de ledenraadsleden zichtbaarder moeten worden, bijvoorbeeld via social media. Omgekeerd kan Univé zich nog actiever opstellen richting alle organisaties en verenigingen die er in een dorp zijn; of het nou de carnavalsvereniging, de plaatselijke LTO of het buurthuis. Wat dat betreft zijn we met het nieuwe Univé Buurtfonds natuurlijk goed bezig. Daar heb ik het ook over gehad met de nieuwe directeur Arjen Schouten, die is hier bij me langs geweest.”

Kunnen leden van Univé de ledenraad rechtstreeks benaderen?

“In theorie wel, maar het gebeurt eerlijk gezegd nooit. Ik denk dat je dat pas doet als er stront aan de knikker is. Ook wel weer een compliment voor de Klantenservice, daar werken blijkbaar mensen die de vragen van leden heel goed kunnen beantwoorden!”

Nog tijd over voor andere dingen naast boeren en bestuurswerk?

“Ja, ik heb net de marathon van Amersfoort gelopen. Niet meer zo vlug als mijn persoonlijk record, dat is van 40 jaar geleden, toen ik rond de 30 was: 2 uur en 43 minuten. Ik heb mijn vrouw plechtig moeten beloven dat het ook meteen mijn laatste marathon was.”