Ga naar inhoud

Ledenraadslid Ben van den Ing

Terug naar overzicht

Ik wil mijn steentje bijdragen aan de vertaling van de wensen van de leden naar het beleid dat wordt gevoerd.

Wie is Ben van den Ing?

“Getrouwd, drie kinderen; we wonen in Rijpwetering, in het landelijke groene hart tussen Leiden en Schiphol. Gemeente Kaag en Braassem. Van oorsprong een agrarisch gebied, met glastuinbouw en landbouw.”

“Ik werk als podoloog bij een orthopedisch bedrijf, Livit. Je mag ook ‘voetendokter’ zeggen. Ik ontwerp voetbedden voor mensen met trauma’s of klachten van een ziektebeeld. Onze missie: ‘Bewegen moet voor iedereen mogelijk zijn’. Pijnvrij, zodat je mobiel blijft en je vrijheid behoudt. Livit is bedacht als afkorting van de Franse woorden liberté et vitalité. Voor de ‘fraternité’ heb ik de Ledenraad van Univé!”

Waarom ben je lid van de Ledenraad geworden?

“Na een lokale oproep voor de jury die zou gaan bepalen aan welke goed doel Univé Het Groene Hart geld schenkt. Nu heet dat de ‘Buurtactie’. Het ging om steun van 5.000 euro, toch wel een mooi bedrag. Niet veel later werd ik gevraagd voor de Ledenraad.”

Wat trekt je aan in Univé Het Groene Hart?

“De coöperatieve gedachte; daar ben ik het heel erg mee eens. De stelling is ‘Probeer te voorkomen, verzeker alleen wat noodzakelijk is’. In ieders belang. Daar wil ik graag ambassadeur van zijn.”

Er is dus een verschil tussen een verzekeraar met leden en een verzekeraar met klanten?

“Gevoelsmatig zeker wel! Ik zeg altijd: bij de één moet je betalen, bij de ander moet je afrekenen. Er wordt vaak geschermd met marketingverhalen als ‘Bij ons is het voordeliger’. Terwijl ze maar twee doelen hebben: zoveel mogelijk premie binnenharken en zo weinig mogelijk schadevergoeding uitkeren. Ik kies liever voor een coöperatieve, waar niet zozeer het winstoogmerk voorop staat, maar wel het voorkomen van risico, een oogje op elkaar houden. Niet vanwege de kosten, maar voor je eigen veiligheid.”

Kun je iets concreets noemen van wat je in de Ledenraad bereikt hebt?

“We hebben vooral een controlerende functie. Een extra controle van wat de Raad van Bestuur besluit. Een andere belangrijke taak: de Ledenraad praat mee over de bestemming van eventuele winsten. We kunnen ook de lokale belangen behartigen; in een gebied met veel kassen hebben de leden baat bij een goede regeling bij hagel of storm. Dat speelt in andere regio’s misschien minder.”

Wat is voor jou het leukste, mooiste of meest memorabele moment als lid van de Ledenraad?

“Ik vind het mooi dat we samen zo’n mengelmoes zijn, een prachtige afspiegeling van de samenleving. Iemand uit de plaatselijke middenstand, iemand met een agrarische achtergrond, ik heb zelf een medisch beroep. Samen discussiëren over wat goed is voor onze leden. De vraag bijvoorbeeld wat we met de winst doen, die niet naar de reservepot hoeft. Terugstorten van een paar tientjes merk je nauwelijks, maar het is wel prettig als je bij een grote schade direct een goede vergoeding kunt krijgen, zonder omwegen. Na een brand wil je meteen beginnen met herbouwen, toch?”

Andere maatschappelijke activiteiten?

“Ik zit voor onze kerkparochie in de commissie voor onderhoud van kerkgebouwen en begraafplaatsen. In ons bedrijf ben ik voorzitter van de Ondernemingsraad. We noemen het bewust geen Ondernemingsraad, maar ‘Raad van Medewerkers’. Bij de term ‘Ondernemingsraad’ hebben sommigen nog wel eens het idee dat je een spreekbuis van de directie bent - en minder van je achterban, je collega’s. Terwijl het precies andersom is. In mijn vrije tijd probeer ik nog een beetje te tennissen. Mijn gezin heeft natuurlijk ook aandacht nodig, zodat iedereen zich daar goed bij voelt!”