Alles over een camper importeren
Heb je een mooie camper gevonden in het buitenland? Dan kun je deze naar Nederland halen. Dit heet camper importeren. Voordat je ermee mag rijden, moet je een paar dingen regelen. Denk aan de keuring, het aanvragen van een Nederlands kenteken en het afsluiten van een camperverzekering. Lees hier alles wat je moet weten over een camper importeren.
Van het buitenland naar Nederland rijden
Wil je met je geïmporteerde camper uit het buitenland naar Nederland rijden? Dan heb je een tijdelijk kenteken nodig. In Duitsland kun je bijvoorbeeld een 'Kurzzeitkennzeichen' aanvragen. Dit is een tijdelijk kenteken dat geldig is voor vijf dagen. Hiermee kun je legaal naar Nederland rijden. Importeer je een camper uit een ander land? Bekijk dan wat de mogelijkheden voor een tijdelijk kenteken zijn in dat land.
Camper verzekeren op chassisnummer
Voordat je camper een Nederlands kenteken heeft, kun je hem tijdelijk verzekeren op basis van het chassisnummer. Dit kan na aankoop, als de camper officieel op jouw naam staat. Je hebt hiervoor eerst een eendagskenteken nodig. Goed om te weten: je kunt niet bij alle verzekeraars een camper verzekeren voordat hij een Nederlands kenteken heeft.
RDW-keuring camper
Een camper uit het buitenland moet eerst door de RDW gekeurd worden. Dit gebeurt bij een RDW-keuringsstation in Nederland. Pas als de camper goedgekeurd is, mag je ermee de weg op in Nederland. De RDW controleert of je camper voldoet aan de Nederlandse eisen. Onderdelen als de verlichting en banden worden gecontroleerd.
Is alles in orde? Dan wordt de camper goedgekeurd en mag je ermee rijden. Voldoet de camper niet aan Nederlandse eisen? Dan wordt hij afgekeurd. Je moet de afgekeurde onderdelen laten aanpassen. Daarna moet de camper opnieuw gekeurd worden.
Meenemen naar de keuringsafspraak
Voor de keuringsafspraak heb je de deze documenten nodig:
- Geldig legitimatiebewijs
- Buitenlands kentekenbewijs
Camper invoeren vanuit Rusland verboden
Voertuigen uit Rusland invoeren is verboden. Dit komt door maatregelen van de Europese Unie tegen Rusland. Je mag dus geen camper uit Rusland importeren.
Eendagskenteken aanvragen
Wil je met je ingevoerde camper van huis naar het keuringsstation rijden? Dan mag je er wel mee rijden voordat hij gekeurd is. Dit mag alleen voor de rit naar het keuringsstation en weer terug. Je moet dan bij de RDW een eendagskenteken aanvragen na het maken van je keuringsafspraak. Hiermee mag je met de camper naar het keuringsstation rijden. Zonder eendagskenteken mag dit niet.
Goed om te weten: dat je een eendagskenteken krijgt, betekent niet dat je ook gelijk een Nederlands kenteken krijgt. Hiervoor moet je camper eerst goedgekeurd zijn door de RDW. Ook krijg je geen eendagskenteken voor een rit vanuit het buitenland naar Nederland met de camper.
Aangifte BPM en motorrijtuigenbelasting
Wanneer je het kenteken van de camper op jouw naam laat zetten, doe je daarmee gelijk aangifte voor motorrijtuigenbelasting. Deze belasting wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Hiervoor krijg je automatisch een rekening van de Belastingdienst. Je hoeft daar zelf niets extra’s voor te doen.
Wel moet je zelf aangifte BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijtuigen) doen bij import. Dit is een eenmalige belasting die je moet betalen als je een voertuig koopt. Aangifte BPM doe je bij de Belastingdienst.
Apk ingevoerde camper
Heeft de camper die je invoert nog een geldige buitenlandse apk? Dan hoef je niet in Nederland opnieuw een apk te laten doen. Geef dan bij de keuringsafspraak aan dat de camper nog een geldige buitenlandse apk heeft. Hiervan moet je bewijs meenemen. Dit kan een origineel apk-rapport zijn, een vermelding op het buitenlandse kentekenbewijs of een sticker op de buitenlandse kentekenplaat.
Camperverzekering afsluiten na import
Staat je ingevoerde camper op jouw naam? Dan moet je nog wel een camperverzekering afsluiten. Je camper moet in elk geval WA verzekerd zijn voordat je ermee mag rijden in Nederland. Je kunt ook kiezen voor een WA+ of All Risk verzekering. Hiermee ben je voor meer schades verzekerd.