Ga naar inhoud

Milieuzones in Frankrijk

Als je met de auto door Frankrijk rijdt, kom je op sommige plekken milieuzones tegen. Deze worden in Frankrijk ‘zones à faibles émissions’ (ZFE) genoemd, wat ‘lage-emissiezones’ betekent. Dit zijn plekken waar je alleen met zuinige voertuigen mag rijden om het milieu te beschermen.  

Je vindt zulke zones bijvoorbeeld in de hoofdstad Parijs. Om deze zones binnen te mogen rijden, heb je een milieusticker nodig. Wat de regels zijn in de milieuzones en hoe je een milieusticker aanvraagt, lees je op deze pagina. 

Heb ik een milieusticker voor Frankrijk nodig? 

Een milieusticker is in Frankrijk verplicht als je in een milieuzone rijdt. Hiermee laat je zien of jouw voertuig voldoet aan de milieueisen in een bepaalde zone. Rijd je zonder een milieusticker deze gebieden in, dan riskeer je een boete van minimaal € 68,-. 

De kleur van de milieusticker is afhankelijk van de classificatie waarin jouw voertuig valt. Dit is te achterhalen door je kentekengegevens in te vullen op de website van de RDW.  

Waar liggen de milieuzones in Frankrijk? 

Frankrijk maakt onderscheid tussen permanente en tijdelijke milieuzones. De permanente milieuzones vind je in en om de volgende steden: 

 • Parijs en directe omgeving: de permanente lage-emissiezone geldt voor het centrum, de binnenring, de ring (périphérique) en het gebied daarbuiten inclusief Bois de Boulogne en Bois de Vincennes. Alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 zijn hier toegestaan. De milieuzone geldt op werkdagen van 08:00 tot 20:00 uur. Voor voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg is de milieuzone 7 dagen per week geldig.  

 • Straatsburg: verboden toegang voor categorie 4- en 5-voertuigen in de ZFE. 

 • Rouen: verboden toegang voor categorie 4-, 5- en niet-geclassificeerde voertuigen.  

 • Marseille: verboden toegang voor categorie 4-voertuigen per 1 september 2023. 

 • Lyon: toegang is beperkt voor categorie 5- en niet-geclassificeerde personenauto’s. Beperkingen voor categorie 4-, 3- en 2- voertuigen worden geleidelijk ingevoerd tussen 2024 en 2026. 

 • Montpellier: verboden toegang voor categorie 5- en niet-geclassificeerde voertuigen. 

 • Nice: toegang is beperkt voor categorie 5- en niet-geclassificeerde personenauto's. 

 • Reims: verboden toegang voor voertuigen van categorie 4 en 5. 

 • Saint-Étienne: verboden toegang voor vrachtwagens en bestelbussen. Geen beperkingen voor personenauto’s, scooters en bromfietsen. 

 • Grenoble: verboden toegang voor categorie 5-voertuigen in de ZFE. 

 • Toulouse: verboden toegang voor categorie 4-, 5- en niet-geclassificeerde voertuigen. Vanaf 1 januari 2024 mogen alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 2 hier rijden.  

Voor andere grote steden in Frankrijk is het hebben van een milieusticker nog niet permanent verplicht. Wel kunnen daar tijdelijke milieuzones ingesteld worden.  

In deze gevallen is een milieusticker alleen verplicht op de dagen dat er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten.  

Voorbeelden van tijdelijke milieuzones zijn Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand/Puy-de-Dôme (departement), Lille en Rennes. Ook kunnen er in Parijs, Grenoble en Straatsburg tijdelijk strengere maatregelen worden genomen bij extreme luchtvervuiling.  

Wanneer ergens een tijdelijke milieuzone wordt ingesteld, kun je dit zien op matrixborden in de omgeving en de website van de gemeenten. 

Milieusticker Frankrijk met spoed 

Heb je nog geen milieusticker en vertrek je al naar Frankrijk? Gebruik dan de afbeelding die op de elektronische factuur staat. Met deze afbeelding heb je een tijdelijk bewijs dat je een milieusticker hebt gekocht, en wat de classificatie van jouw voertuig is. Plaats de afbeelding van de sticker zichtbaar achter de voorruit en neem ook de factuur mee voor het geval je een controle krijgt.  

Waar plak ik de milieusticker? 

De milieusticker voor Frankrijk moet aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit worden geplakt. De sticker gaat de hele levensduur van het voertuig mee. Als de sticker onleesbaar is, moet je hem vervangen door een nieuwe.  

Goed voorbereid op reis naar Frankrijk 

Het kopen van een milieusticker is belangrijk om je voor te bereiden op je reis naar Frankrijk. Wil je meer informatie over reizen naar Frankrijk? Bekijk dan ook eens onze pagina’s over reisdocumenten en pechhulp in Frankrijk.