Ga naar inhoud

1 februari 2022

Tips voor het maken van een veilig wachtwoord

Van je e-mailadres tot Instagram, Netflix en Mijn Univé: we hebben tegenwoordig zoveel verschillende accounts. Daarom gebruiken veel mensen het liefst een simpel wachtwoord.

Maar veilig is dat natuurlijk niet. Competa IT zette de meest gebruikte wachtwoorden in Nederland op een rij. Gebruik jij ook één van deze wachtwoorden? Pas deze dan zo snel mogelijk aan. We geven je hiervoor ook wat handige tips.

De top 10 meest gebruikte wachtwoorden

  1. 123456
  2. qwerty
  3. 123456789
  4. Welkom
  5. 12345
  6. wachtwoord
  7. welkom01
  8. password
  9. 12345678
  10. 1234

Al deze wachtwoorden zijn makkelijk te onthouden, maar ook binnen enkele secondes te kraken. Maar hoe maak je dan wel goede wachtwoorden, die je ook nog kunt onthouden? Daar helpen we je graag bij. Want hoe meer digitale veiligheid, hoe beter het is voor iedereen.

Gebruik een wachtzin
Een wachtzin is veiliger dan een wachtwoord, omdat deze uit meerdere woorden bestaat. Maak hierbij het liefst ook gebruik van cijfers. Bijvoorbeeld ‘5Kilometerhardlopen!’. Vergeet ook niet de mogelijkheid om spaties te gebruiken in je wachtzin. Bijvoorbeeld: ‘5 Kilometer hardlopen!’

Vast en variabel deel
Wil je het echt goed doen, dan heb je voor elk account een ander wachtwoord nodig. Maar al die verschillende wachtwoorden zijn lastig te onthouden. Het helpt om ieder wachtwoord te laten beginnen of eindigen met hetzelfde woord. Bijvoorbeeld: voor je e-mailadres gebruik je ‘Ikdrink1cola’ en voor Facebook ‘Ikdrink1biertje’. Als je op die manier je wachtwoorden maakt, kun je zelfs het variabele deel opschrijven in een notitieblokje. Zelfs als iemand het vindt, kan hij jouw wachtwoorden niet kraken, omdat hij slechts een klein deel ervan weet.

Gebruik een wachtwoordmanager
Een andere optie is om een wachtwoordmanager te gebruiken. Je hoeft dan nog maar één wachtwoord te onthouden en de wachtwoordmanager doet de rest van het werk. Wachtwoordmanagers kunnen zelf ook veilige wachtwoorden voor je genereren. De meeste wachtwoordmanagers zijn Engelstalig. 1Password is een goed voorbeeld van een betrouwbare kluis met wachtwoorden, maar wel alleen tegen betaling. Probeer het eens gratis uit en je merkt al snel of het bij je past of niet.

Twee-factor-authenticatie maakt het écht veilig
Stel nu dat het een hacker onverhoopt tóch gelukt is om je wachtwoord te kraken. Dan heeft hij er nog steeds niets aan als je kiest voor inloggen met twee-factor-authenticatie. Dit ken je vast wel: na het invullen van je wachtwoord krijg je een sms met een code die je moet invullen. De hacker heeft deze code niet, dus dankzij deze extra beveiligingsstap ben je altijd safe. Stel hem dus in waar het kan!

Vragen of hulp nodig?
Heb je nog vragen over hoe je veilig om kunt gaan met wachtwoorden of hulp nodig bij het kiezen van een wachtwoordmanager? Als je een Univé schadeverzekering hebt, kun je altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk.

Deel dit bericht