Ga naar inhoud

Kan ik zelf een rechtshulpverlener kiezen met mijn zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Meestal handelen de gespecialiseerde rechtshulpverleners van Univé Rechtshulp de procedure voor je af. Alle kosten voor rechtshulp zijn dan verzekerd door je zakelijke rechtsbijstandverzekering (RBV). Maar je mag ook zelf een andere rechtshulpverlener kiezen, zoals een advocaat. Dit noemen we vrije keuze van rechtshulpverlener.

Meld je zaak eerst bij Univé Rechtshulp 

Doe je dat niet, dan kunnen onze rechtshulpverleners je geen rechtsbijstand meer geven en kun je geen gebruik maken van een vergoeding voor rechtshulp via je zakelijke RBV. Na het melden van je zaak kun je kiezen of je het conflict laat afhandelen door de rechtshulpverleners van Univé Rechtshulp of door een externe rechtshulpverlener.

Vergoeding voor rechtshulp door eigen gekozen rechtshulpverlener 

Afhankelijk van de procedure en of daarvoor een advocaat wettelijk verplicht is of niet, kun je tot een bepaald bedrag een vergoeding krijgen voor rechtshulp als je zelf een andere rechtshulpverlener hebt gekozen: 

  • Een advocaat is niet wettelijk verplicht 

In dat geval vergoeden wij een maximumbedrag van € 10.000 aan rechtshulpkosten per gebeurtenis. Er geldt dan een eigen risico van € 500.

  • Een advocaat is wettelijk verplicht

Bij procedures waarbij een advocaat wettelijk verplicht is, mag je zelf je advocaat kiezen. Wij vergoeden dan de kosten voor rechtsbijstand tot een maximumbedrag van € 50.000. Er geldt dan geen eigen risico. 

Hulp bij twijfel

Wil je jouw zaak laten afhandelen door een andere rechtshulpverlener dan Univé Rechtshulp? Maar heb je geen voorkeur of weet je niet goed wie je moet kiezen? Dan kan Univé Rechtshulp je helpen met het vinden van een externe deskundige.  

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?