Ga naar inhoud

23 september 2025Ondernemen

Samen tegen voedselverspilling: het verhaal van Too Good To Go

Een groep ondernemers uit Denemarken stoorde zich aan al het eten dat na sluitingstijd in buffetrestaurants werd weggegooid. En daar wilden ze iets aan doen. Met hun technische kennis ontwikkelden ze de app: ‘Too Good To Go’. Daarmee kunnen bedrijven eten dat overblijft aanbieden met korting. Zo begon hun missie tegen voedselverspilling.

Ook in Nederland een succes

In 2016 werd de app gelanceerd en groeide snel in Europa. In 2018 kwam de app ook naar Nederland. Inmiddels werken duizenden bedrijven samen met Too Good To Go. 

Voedselverspilling is een groot probleem

Laurine Poortmans is PR-manager van Too Good To Go in België en Nederland. Ze vertelt trots over hun missie en plannen.

“Volgens het WWF wordt wereldwijd 40% van het voedsel verspild. Dat zorgt voor 10% van de broeikasgassen. Ook kost het veel water en landbouwgrond. Too Good To Go begon met restjes in buffetrestaurants," vertelt Laurine. “Maar nu werken we ook samen met supermarkten, bakkers en zelfs met producenten."

Hoe werkt de app?

Klanten downloaden gratis de app. Bedrijven die aangesloten zijn bij Too Good To Go, maken een verrassingspakket met producten die over zijn. Denk hierbij aan brood, groente of andere etenswaren. Ze zetten dit pakket vervolgens in de app, met daarbij het tijdstip waarop het opgehaald kan worden. Klanten kiezen een pakket in de app, reserveren en betalen het. De inhoud is een verrassing, maar de korting is altijd minstens 50%.

“Het is een win-winsituatie", vertelt Laurine. "Bedrijven verdienen nog iets aan producten die anders in de prullenbak belanden. En klanten krijgen goed eten voor weinig geld. Maar de echte winst zit in minder verspilling.”

Waarom doen mensen mee?

Too Good To Go vraagt regelmatig waarom bedrijven en klanten de app gebruiken. Duurzaamheid (minder verspilling) is de belangrijkste reden. Mensen willen voorkomen dat voedsel voor niets is geproduceerd. “Maar er zijn meer voordelen”, vertelt Laurine. “Klanten ontdekken nieuwe winkels of producten. Ook zien bedrijven klanten vaker terugkomen voor andere boodschappen.”

Nieuwe stappen tegen verspilling

De missie van Too Good To Go is nog lang niet klaar. “Er wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe initiatieven, zoals magic-pakketten en een Too Good To Go-platform”, vertelt Laurine. “Zo wordt voedselverspilling steeds beter aangepakt."

Magic-pakketten

Fabrikanten van voedsel kunnen nu ook pakketten aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan producten die door een drukfout niet bij de supermarkt in de schappen komen. Deze 'magic-pakketten' worden vanaf de fabrikant thuisbezorgd.

Too Good To Go Platform

Het Too Good To Go-platform helpt supermarkten om beter om te gaan met houdbaarheidsdata. Het geeft bedrijven ideeën zoals een kortingssticker, naar de voedselbank of verkopen via Too Good To Go.

Kijk-ruik-proef-label

Er is een kijk-ruik-proef-label. Dit label moedigt klanten aan om op hun zintuigen te vertrouwen bij producten die bijna over datum zijn.

Wat is er al bereikt?

In Nederland heeft Too Good To Go (in 2025):

  • Meer dan 16.000 partners
  • Meer dan 4,2 miljoen app-gebruikers
  • Meer dan 25 miljoen maaltijden gered

“Gemiddeld verspillen we in Nederland 33 kilo aan eten per persoon per jaar”, zegt Laurine. “Met deze cijfers maken we echt een verschil. Inmiddels zitten we ook in Amerika en Australië. En we willen doorgroeien, in Nederland én daarbuiten. Want hoe meer mensen meedoen, hoe groter de positieve invloed op het klimaat.”

Duurzaam én praktisch ondernemen

Too Good To Go laat zien dat duurzaam ondernemen niet ingewikkeld hoeft te zijn. Ook jij kunt als ondernemer duurzaam ondernemen - voor je klanten én voor de wereld om je heen. Bij Univé Zakelijk geloven we in ondernemerschap met een blik op de toekomst: praktisch, nuchter en betrokken.

Wil jij je bedrijf ook verduurzamen of zoek je advies dat bij jouw manier van ondernemen past? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. 

Maak een afspraak met een Univé-adviseur

Deel dit bericht