Ga naar inhoud

15 juni 2020

Met pensioen als ondernemer: dit zijn de opties

Er zijn genoeg ondernemers die met plezier hun leven lang blijven werken. Maar het is logisch om na te denken over dat moment wanneer je wel wilt stoppen. Door je pensioenzaken goed te regelen zorg je ervoor dat dat kan op een moment waarop jij dat wilt. We lichten de opties voor jou als ondernemer in dit artikel toe.

1. AOW (Algemene Ouderdomswet)

Net als elke Nederlander heb je als ondernemer recht op AOW. Vroeger vanaf je 65e, tegenwoordig is dat afhankelijk van je geboortedatum. Hoeveel AOW je precies krijgt, hangt af van verschillende factoren. Of je alleen bent of samenwoont bijvoorbeeld. Voor de meeste mensen is alleen de AOW niet genoeg om op de oude voet te blijven leven. Het is dan ook verstandig om aanvullend pensioen op te bouwen.


2. FOR (Fiscale Oudedagsreserve)

De FOR is er om tijdens je werkzame leven alvast een deel van je winst opzij te zetten voor je oude dag. Je betaalt er geen belasting over wanneer je het opzij zet, maar pas wanneer je het laat uitkeren.

3. Lijfrente

Je kunt de FOR bijvoorbeeld omzetten in een lijfrente. Je legt hierbij geld in dat op een later moment wordt uitgekeerd. Die uitbetaling is in termijnen, waardoor het een handige aanvulling is op je AOW. Zo heb je elke maand wat extra geld, in plaats van een groot bedrag in één keer. Uitbetaling van een lijfrente duurt tot aan je overlijden.

4. Banksparen

Banksparen lijkt op een lijfrente: je legt nu geld in dat later periodiek wordt uitgekeerd. Het verschil met een lijfrente is dat je bij banksparen afspreekt over welke periode het gespaarde bedrag wordt uitgekeerd. Overlijd je voor die tijd, dan ontvangen je nabestaanden het resterende bedrag.

5. Sparen, beleggen en hypotheek aflossen

Veel ondernemers kiezen ook voor een van deze drie opties. Het zijn zeker mogelijkheden om pensioen op te bouwen, maar het zijn geen specifieke pensioenoplossingen. Zo heb je bij gewoon sparen je hele leven lang de discipline nodig om het spaarpotje niet voor andere doeleinden aan te breken.

Aan beleggen zijn vanzelfsprekend risico’s verbonden. Vraag je dus af of je zulke risico’s met je pensioen wilt lopen. Je hypotheek aflossen is ook een mogelijkheid. Zo weet je in ieder geval dat je maandlasten flink lager zullen zijn wanneer je met pensioen gaat. Je profiteert tijdens de looptijd dan wel van minder hypotheekrenteaftrek.

Laat je adviseren

Het is best lastig om nu beslissingen te nemen waarvan je de gevolgen pas jaren later zult merken. Daarom is het belangrijk dat je alle mogelijkheden goed kent en overweegt. Je persoonlijke adviseur van Univé helpt je hier graag bij. Neem contact op voor een afspraak, dan weet je binnenkort precies hoe je je eigen oude dag het beste regelt.

Maak een afspraak

Deel dit bericht