24 maart 2025Ondernemen
Het verschil tussen verzekerings- en registratieplicht

Vaak wordt gedacht dat verzekering- en registratieplicht dezelfde betekenis hebben. Ten onrechte, want de verzekeringsplicht (ook wel Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen of WAM genoemd) is wat anders dan de registratieplicht die de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) stelt. Een verwisseling die voor zoveel onduidelijkheid kan zorgen, dat voertuigen onverzekerd gebruikt worden. Met alle gevolgen van dien. Om verwarring te voorkomen, hebben we een blog geschreven waarin we dieper ingaan op de verzekeringsplicht en registratieplicht.
Wat is de registratieplicht?
De registratieplicht is een eis die de RDW stelt aan alle motorvoertuigen die 6 kilometer per uur of harder kunnen. De registratie verloopt via de RDW en kost minimaal € 140,00.
Vanaf 1 januari 2025 is er een extra eis bijgekomen voor alle landbouwvoertuigen mét registratieplicht: de kentekenplicht. Vorig jaar gold deze kentekenplicht alleen voor voertuigen met een snelheid van 25 kilometer per uur of meer.
Welke landbouwvoertuigen hebben geen registratieplicht?
Een landbouwvoertuig zoals tractor of werkmaterieel dat niet de openbare weg opgaat en geen registratieplicht heeft, hoeft niet geregistreerd te worden bij het RDW door de eigenaar. Je kunt hierbij denken aan elektrische palletwagens of fruittreintjes, die telers helpen bij het vervoeren van de oogst. Twijfel je of jouw landbouwvoertuig om een registratieplicht vraagt? Gebruik de keuzehulp van RDW, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wat is de verzekeringsplicht (Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen)?
De Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen is een wet die geldt voor alle motorische voertuigen, met uitzondering van de elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur.
En dat is precies het punt waar bepaalde eigenaren van landbouwvoertuigen de mist ingaan. Alle motorvoertuigen zonder registratieplicht, kennen wel een verzekeringsplicht. Verzeker je jouw voertuigen niet? Dan kan dit flink in de papieren lopen. Boetes kunnen oplopen tot wel € 500,00.
De enige mogelijkheid om onder de verzekeringsplicht uit te komen, is het aanvragen van een vrijstelling. Dit kan alleen als je vanuit je geloof of levensovertuiging niet wil verzekeren. In dat geval ben je wel verplicht om te doneren aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaren.
Heb je vragen?
Je hebt gemerkt dat er nogal wat uitzonderingen zijn en dat er ook nog weleens wat wijzigt in de wet. Wil jij zeker weten dat je goed verzekerd bent? Maak dan een afspraak met je zakelijke adviseur, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.
Deel dit bericht