Ga naar inhoud

7 juli 2023Wonen

Woninginbraak: wat is het meest gestolen voorwerp?

Welke voorwerpen worden bij woninginbraken het meest gestolen? En wat kun je doen om deze diefstal te voorkomen? Wij vertellen je er graag meer over.

Populaire voorwerpen voor dieven bij woninginbraak

Het spreekt voor zich dat inbrekers vooral op zoek zijn naar zo handzaam mogelijke buit, die zoveel mogelijk waard is. Met dit in het achterhoofd is de top 5 van meest gestolen voorwerpen eigenlijk heel logisch:

  1. Laptops en tablets

  2. Smartphones

  3. Contant geld

  4. Fietsen

  5. Sieraden

Vrijwel al deze spullen zijn vrij makkelijk te vinden in vrijwel elke woning. Dat een inbreker er amper moeite voor hoeft te doen, maakt de woninginbraak extra lonend.

iPad gestolen of telefoon gestolen? Volg dit stappenplan

Kom je thuis en ontdek je dat er is ingebroken? Dan is het belangrijk om direct de politie te waarschuwen. Bel daarvoor 112 of 0900 8844 als er geen gevaar meer dreigt. Wanneer de politie bij je langskomt om onderzoek te doen, kun je ook aangifte doen van jouw gestolen iPad of telefoon.

Denk aan deze punten na een woninginbraak:

  • Raak niets aan: zo voorkom je dat je sporen wist. Laat alles dus liggen en ruim niets op totdat de politie zegt dat dit kan.

  • Blokkeer bankpassen en creditcards: dit regel je eenvoudig via de bank. Meestal kan dit online of via een noodtelefoonnummer van de bank.

  • Maak foto’s en video’s: zo leg je de situatie vast na de inbraak. Dit kan handig zijn voor de verzekeraar. Tip: maak regelmatig foto’s van kostbaarheden en sieraden, dan heb je vastgelegd wat je bezit.

  • Informeer jouw verzekeraar: stel je verzekeraar op de hoogte van de inbraak. Als klant van Univé kun je bellen met de Alarmcentrale op 0592 348 112. Je kunt alvast afspraken maken over de herstelwerkzaamheden.

  • Maak een lijst van gestolen spullen: in de dagen na de inbraak ontdek je misschien nog meer spullen die gestolen zijn, naast de iPad en telefoon. Maak een lijst en vul deze aan als je ontdekt dat er iets weg is.

Fiets gestolen? Zo vergoedt de verzekering. 

Als je fiets gestolen is, doe dan altijd aangifte bij de politie. Dat kan op het politiebureau, maar ook online via politie.nl. Je hoeft er dus de deur niet voor uit. Als je aangifte doet, wordt je gestolen fiets bovendien opgenomen in het fietsdiefstalregister. Dat helpt om jouw fiets terug te vinden en om de fietsendief op te sporen.

Een fietsverzekering is een uitkomst zowel bij schade als bij diefstal. Bij Univé krijg je de eerste 3 jaar de aanschafprijs van je fiets terug en is je rijwiel wereldwijd verzekerd. Is je fiets gestolen uit de schuur terwijl de fiets niet op slot stond? Geen zorgen, ook dan is jouw fiets gewoon verzekerd met de fietsverzekering en je inboedelverzekering verzekerd dan ook je gestolen fiets. Voorwaarde is uiteraard wel dat je schuur zelf wel op slot was en dat de schuur sporen van inbraak heeft. 

Voorkom woninginbraak

Lees onze preventietips om woninginbraak zoveel mogelijk te voorkomen. Wil je dat jouw woning goed beveiligd is als je er niet bent? Dan is een VeiligWonen Alarmsysteem een goede oplossing met unieke voordelen:

  • Schakelt automatisch in als je van huis gaat en schakelt uit als je thuiskomt

  • Ook op afstand te bedienen via de app

  • Makkelijk zelf te installeren: binnen 30 minuten en zonder boren

Deel dit bericht