Ga naar inhoud

Landeninformatie Slovenië

Algemene informatie

Delen van Slovenië kennen een soortgelijk klimaat als in de Alpen. Het weer is er wisselvallig en er valt veel regen, aanzienlijk meer dan in Nederland. Het zijn vaak korte, hevige (onweers)buien. De bergen zijn in de winter maandenlang bedekt met sneeuw en Slovenië leent zich dan ook uitstekend als wintersportbestemming. Maar ook als zomerbestemming weten steeds meer Nederlanders Slovenië te vinden.

Vaccinaties

Inentingen die door de GGD worden aanbevolen voor Slovenië zijn die tegen DTP en Hepatitis A.

Zorgkwaliteit

De kwaliteit van zorg in Slovenië is goed.

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt  dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.cak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

  • Nederlandse Ambassade: Palaca Kapitelj, Poljanski nasip 6, 1000.  Ljubljana. Telefoonnummer: +38614201460
  • Algemeen alarmnummer: 112.
  • Politie: 113.

Gezondsheidsrisico's 

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s bekend.

Veiligheidsrisico's 

In de Sloveense wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Als het veel en hard sneeuwt kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee. Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Bijzonderheden

Een skihelm voor kinderen is verplicht, tot 14 jaar. Verblijft u in Slovenië niet in een hotel of op een camping, maar bij particulieren? Dan moet u zich binnen 72 uur registreren bij de lokale politie.

Met de auto op vakantie

De Sloveense overheid voert intensievere grenscontroles uit. Dit kan leiden tot langere wachttijden. Vermijd de grensovergangen met name in de weekenden en op feestdagen. De beste route naar Slovenië loopt via München en Salzburg. Op snelwegen wordt tol geheven en een vignet is daarom voor die wegen verplicht.

Handig om te weten

  • Munteenheid: de Euro.
  • Elektriciteit: stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of niet geaard zijn. Je hebt geen verloopstekker (wereldstekker) nodig.
  • Eten en drinken: kraanwater is van goede kwaliteit en kan veilig worden gedronken.
  • Tijdsverschil: geen.
  • Taal: Sloveens, Hongaars en Italiaans. Op de meest hangbare toeristische locaties wordt voldoende Engels gesproken.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: