Ga naar inhoud

Frans eten en eetgewoontes

Eten is een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur. Het land staat dan ook bekend om haar lekkere en veelzijdige etenswaren, van de croissant tot boeuf bourguignon. Wat kun je verwachten van het eten als je naar Frankrijk op vakantie gaat? Frans eten verschilt per regio, maar er zijn gerechten die in het hele land veel gegeten worden en geliefd zijn bij zowel Fransen als buitenlandse toeristen. De meest gegeten Franse eetwaren en gewoontes per maaltijd vind je hieronder. 

Frans ontbijt 

De Fransen beginnen hun dag graag met een goed, maar simpel ontbijt. Het liefst met een café au lait (koffie met veel melk) en iets zoets. Broodjes als pain au chocolat, oftewel een chocoladecroissant, zijn dan ook erg populair als ontbijt in Frankrijk. Maar ook de eclair, een zoet broodje dat gevuld is met pudding of room, is een geliefde keuze. Deze heerlijkheden vind je bij elke boulangerie, oftewel banketbakker, in Frankrijk. In Franse steden is in elke wijk wel een banketbakker, en ook in de kleine dorpjes is er meestal tenminste één. 

Verder eten veel Fransen de chocoladepasta nutella bij het ontbijt: dit kan op de typische baguette gegeten worden, maar ook op crêpes. Ook wentelteefjes, in Frankrijk bekend als pain perdu, zijn een gewild ontbijt in Frankrijk. Dit zoete brood, gebakken in een mengsel van melk en eieren, kun je nog lekkerder maken met bijvoorbeeld kaneel, honing of poedersuiker. 

Franse lunch 

Je bent lekker aan het rondwandelen in een Frans dorpje of het mooie Parijs tijdens je stedentrip en je krijgt honger: tijd voor de lunch. De Fransen eten bij hun lunch graag warm, maar ook een stokbroodje met lekker beleg zoals een fijne Franse kaas wordt hier veel gegeten bij de lunch. Een warme lunch bestaat in Frankrijk vaak uit een salade, een hoofgerecht met vlees of vis, en tot slot een klein toetje. Warm lunchen is iets waar je de tijd voor neemt in Frankrijk, vaak wel twee uur of meer. Het is ook niet uitzonderlijk om in Frankrijk een glas wijn te drinken bij de warme lunch. 

Voor een koude lunch eten Fransen meestal een belegd broodje, maar dit is vaak wel wat uitvoeriger dan in Nederland. Een Frans broodje voor de lunch bestaat meestal uit een baguette met beleg als brie, tonijn, of tomaten met mozzarella. Ook tosti's, zoals een croque monsieur (een tosti met kaas) of croque madame (een tosti met kaas en een ei bovenop), zijn populair als lunchbroodje. Kortom: of je tijdens je vakantie nu zin hebt om uitgebreid te gaan tafelen tijdens de lunch of liever een broodje eet, je zit in Frankrijk goed. 

Avondeten in Frankrijk 

Het avondeten is in Frankrijk een belangrijke maaltijd, die meestal samen met familie gegeten wordt. De Fransen dineren vaak wat later dan Nederlanders gewend zijn. Waar het in Nederland gebruikelijk is om om 6 uur het avondeten op te dienen, eten de Fransen meestal rond een uur of 8. In Frankrijk is het avondeten vaak een uitgebreide maaltijd, waar men ook de tijd voor neemt. 

Gerechten met vlees of vis, zoals coq au vin (in wijn gestoofde kip) of steak tartare (fijngehakte biefstuk, vaak geserveerd met frites) zijn populair, maar de Franse keuken heeft ook genoeg vegetarische opties. Bijvoorbeeld een heerlijke Franse uiensoep of ratatouille, een Franse stoofpot met verschillende groenten. 

Franse desserts 

De Fransen zijn dol op een goed dessert. De Franse keuken heeft dan ook een grote variatie aan gebakjes andere toetjes. Een bekende is de galette, een taart of crêpe met zoete vulling. Deze wordt vaak gevuld met vruchten, zoals frambozen. Ook de moulleux au chocolat, oftewel een chocolade-lavacakeje, is populair voor na de avondmaaltijd. Dit is een cakeje met vloeibare chocoladevulling, die eruit komt als je een hapje neemt. 

Maar een Frans dessert hoeft niet per se zoet te zijn. De Fransen houden namelijk ook van een kaasplankje na het eten. Liefst met een goed glas rode wijn erbij. Hierbij wordt een variatie aan kazen gegeten, van zachte en romige kaas tot sterker smakende oude kaas.