Ga naar inhoud

Betalen en pinnen in België

Voor je vakantie naar België is het wel zo fijn om te weten hoe je daar kunt betalen. Bijvoorbeeld als je souvenirs wilt kopen, boodschappen wilt doen of een museumkaartje wilt kopen. Kun je gewoon pinnen in België, of heb je contant geld of een creditcard nodig om betalingen te doen? Je leest op deze pagina precies hoe het zit met betalen en pinnen in België. 

Munteenheid België 

In België wordt net als in Nederland met de euro betaald. Het land is namelijk lid van de Europese Unie (EU) en de eurozone. Voor de euro was de Belgische frank het officiële betaalmiddel. Deze werd afgeschaft met de invoering van de euro in 2002. Je hoeft contant geld dat je meeneemt naar België dus niet om te wisselen naar een andere munteenheid. Ook is er geen wisselkoers waar je rekening mee moet houden.  

Pinnen in België 

Je kunt jouw Nederlandse pinpas ook in België gebruiken voor betalingen. Op de meeste plekken in België kun je gewoon pinnen. Maar in bijvoorbeeld kleinere winkeltjes is niet altijd een pinautomaat te vinden. Soms wordt er ook een klein extra bedrag in rekening gebracht als je een betaling wilt doen door te pinnen. Daarom is het handig om naast je pinpas ook wat contant geld mee te nemen als je gaat winkelen. Zo weet je zeker dat je overal probleemloos kunt betalen. Heb je geen contant geld op zak? Geen zorgen: in België vind je op veel plekken geldautomaten waar je contanten kunt pinnen. Let er wel op dat hiervoor een klein bedrag gerekend kan worden. 

Ook met een creditcard kun je op veel plekken wel betalen in België. Op plekken waar je met pin kunt betalen, wordt een creditcard meestal ook geaccepteerd als betaalmiddel. Voor het huren van een auto in België heb je vaak zelfs een creditcard nodig om te betalen. 

Met je telefoon betalen in België 

Kun jij betalen met een digitale pinpas op je telefoon? Dan vraag je je misschien af of dit in België ook kan. Het antwoord is ja: dit kan, op alle plekken waar je ook contactloos met je pinpas kunt betalen. Op die plekken kun je zowel pinnen met je gewone pinpas als de digitale pinpas op je telefoon.  

Goed verzekerd op reis naar België 

Als je naar België reist, is het een goed idee om een reisverzekering af te sluiten voor vertrek. Zo kun je altijd rekenen op hulp als er iets misgaat, bijvoorbeeld als je ziek wordt tijdens je vakantie of je spullen kwijtraakt. Geniet met jouw reisverzekering zorgeloos van je vakantie in België. Een reisverzekering sluit je bij Univé gemakkelijk online af. Ook handig: daarbij bereken je meteen jouw premie.  

Bereken jouw premie